Entrevista

Raquel Sánchez Silva: «Res fa que siguis més a prop de la veritat que l’error»

La presentadora parla de la seva feina al ‘reality’ sentimental ‘Falso amor’, de Netflix; al d’aventures ‘El conquistador’, que estrenarà aviat a La 1, i a ‘Maestros de la costura’

Raquel Sánchez Silva, la viuda de Mario Biondo en el punt de mira

Torna la mítica història de Kunta Kinte amb l’estrena d’‘Arrels’ a TV-3

RTVE oferirà la final del Mundial de futbol femení en la qual la Selecció espanyola podrà fer història

Raquel Sánchez Silva: «Res fa que siguis més a prop de la veritat que l’error»
5
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Parlem amb Raquel Sánchez Silva (Plasència, Càceres, 1973) per la seva última feina a ‘Falso amor’, el reality de Netflix on entra la IA per posar a prova l’amor d’unes parelles. No obstant, la presentadora té en el seu currículum un ampli nombre d’espais, com ‘Supervivientes’ i ‘Pekín Exprés’, en els quals ha empatitzat amb el patiment dels concursants. Una sensació que ella ha viscut a ‘El desafío’ i ‘Masterchef celebrity’. Ara espera l’estrena d’‘El conquistador’ i la tornada deMaestros de la costura’, tots dos a La 1. Es mostra amable i conversadora, però parteix d’una advertència: no parlarà de temes personals. I el documental de Netflix ‘Las últimas horas de Mario Biondo’ (el seu difunt marit), que involuntàriament coprotagonitza, entra en aquesta categoria. 

Sempre ha mostrat empatia pels concursants, però ¿des que ho ha sigut encara més? 

Sí, perquè he entès la sensació d’estar perdut. I això només s’aconsegueix vivint-ho. Ja sigui amb una motxilla a Pequín o cuinant o fent roba. Hi ha moments en què no saps ni com et dius. És tot tan ràpid, tan exigent i tan dur que no pots controlar res. No em refereixo a la situació, sinó a coses que fas bé i les faràs malament perquè no ets capaç de gestionar-h. I això ho he après perquè he sigut a l’altre costat.

¡Tot i així va quedar tercera en un espai tan difícil com ‘El desafío’! 

Però tot era entrenament. L’equip ja deia: «¡Compte, que ve la Raquel!» (riu). Dec haver sigut la concursant més cara de la història del programa per l’entrenament. Perquè jo vivia literalment per a aquest programa. De dilluns a divendres passava vuit hores o nou entrenant-me. No és que em sortissin millor les coses, sinó que tenia total disponibilitat per assajar.

Imagino que és el que li ha passat en la seva professió. No obstant, ¿ha descobert que no té límit?

És gairebé un mantra que repeteixo als meus fills i amics: amb esforç i disciplina es pot fer gairebé tot. Soc caparruda, tossuda i aquesta regla normalment funciona. De vegades no, però si no ets talentosa, si treballes, potser no seràs el número 1, però seràs entre els 100 primers. 

«A ‘Maestros de la costura’ soc molt feliç. Si la gent sabés l’alegria que ens ha donat que torni...»

On se la veu disfrutar és a ‘Maestros de la costura’, que per fi tindrà nova temporada.

En aquest programa soc molt feliç. Si la gent sabés l’alegria que ens ha donat a l’equip que torni... Ploràvem, cridàvem... Ens estimem molt, disfrutem els tres mesos que estem junts al màxim. És una cosa personal. Quan tenia 10 anys, la meva millor amiga se’n va anar de Plasència i allò va ser una hecatombe. Quan l’espai va quedar suspès i no sabíem si seguiria, pensava que ja no tornaria i em feia una pena... M’ho deia la gent pel carrer. Moltes dones estaven enfadades: «Però, a veure, ¿quan tornarà?». I els deia: «¡Jo què sé, senyora! Si per mi fos...».

I, a més, porta uns dissenys formidables...

Sí, a sobre aquests modelassos que em posen... M’encanta. He tingut molta sort. M’agrada el cine i he presentat els Oscars. M’encanta la moda des de sempre i he acabat fent un programa de moda a la tele. Adoro l’aventura, soc de fer turisme de motxilla, i he acabat fent programes d’aventura... A la meva professió no puc més que donar-li les gràcies per donar-me el que m’agrada i, a més, el millor.

Ara li surten més projectes a TVE, però abans va passar per Mediaset. ¿Com valora el gir fet?

Jo soc més vella que un lloro ara mateix en això de la tele. Porto mil anys aquí. He vist tants canvis... És veritat que no eren profunds, d’aquest calat... Crec que són cicles que acaben i cicles que comencen. I si els números no estan acompanyant i aquest model de televisió no dona el rèdit que estava donant, entres en un altre cicle ineludible com a empresa. I com a professional ho miro amb expectació i una tremenda curiositat. Perquè mai és fàcil quan un canvia o es dona una altra oportunitat. Són empreses molt potents i com que tot al món generalment ara va una miqueta més ràpid, tinc curiositat per veure com de ràpid pot anar això.

A ‘Falso amor’ s’utilitza la IA. ¿Creu que els presentadors creats amb aquesta tecnologia desbancaran algun dia els de carn i ossos?

Això està a quatre passes, perquè és molt difícil de distingir. Però tenim encara un avantatge, que ho dic als meus fills i quan vaig a alguna universitat a fer una xerrada. Tothom té pànic a equivocar-se a la tele. Però és que és al revés. Res fa empatitzar més, res fa que siguis més a prop de la veritat que l’error. I això mai ho pot fer la IA.  

¿Els falta aquesta veritat? 

Quan et poses en aquesta situació, és quan més bonica és la tele. Jo ara que acabo de gravar molts programes, tinc el sac ple de coses que no esperava que passessin, però no les pots evitar. Perquè estan fora de guió. Jo sempre em presento als realitzadors com: «¡Hola, soc el teu malson! Perquè mai seré al lloc que vols que sigui». O sigui, segueix-me, perquè no em quedaré aturada perquè aquí tingui la llum més bonica.  

«L’experiència del concurs ‘El conquistador’ és la més forta que he viscut mai a la tele»

¿Li va passar a ‘El conquistador’, que estrenarà aviat La 1?

M’han passat moltes coses a ‘El conquistador’. L’experiència ha sigut extremíssima. És el més fort que he viscut mai fent tele. I desbordada per tota aquesta intensitat, i aquest límit, jo també he estat en aquest lloc presentant. I quan ha calgut ficar-se en el fang fins a la barbeta allà era jo. Perquè és el que et demanava. Si un programa no el vius, per què fer-lo.

Notícies relacionades

¿És vital aquesta implicació?

Sí. A més, sento un profund respecte pel concursant. Són sagrats, els meus déus. Perquè t’ho estan donant tot. I has de ser agraïda. A ‘El conquistador’ em llançava a abraçar-los. ¡Gairebé m’havien d’enganxar els peus amb Loctite! (riu).