Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Sánchez a Creuheras «¡Això és rebre a ‘porta gayola’!»

La crítica de Monegal: Sánchez a Creuheras «¡Això és rebre a ‘porta gayola’!»
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Ha passat exactament el contrari del que vaticinaven els opinants activistes. El que ha sortit a l’atac no ha sigut Sánchez, sinó Feijóo. I ha guanyat el debat, segons reconeixen fins i tot els tertulians més ‘hooligans’ del bàndol socialista.

Pocs han advertit, no obstant, que existeixen estratègies sobre com guanyar, o almenys no perdre, undebat televisiu. No importa el tema del debat, ja sigui sobre política, sobre gastronomia o sobre jardineria. A l’entrar a la tele cal impregnar-se del llenguatge televisiu, i a la televisió funciona bé llançar sobre l’adversari frases, judicis, eslògans, curts, cops, com qui llança ganivets. Això impressiona molt l’audiència. No importa que algun dels judicis que es facin no s’ajusti exactament a la veritat, o sigui una mica tramposet, o senzillament sigui una mentida colossal. A la televisió no es busca la veritat, es busca l’impacte sobtat, que és el que potencia l’espectacle i excita el morbo de la ciutadania.

Notícies relacionades

En debats importants, transcendentals per a un país, com ha sigut aquest, hi ha mecanismes per evitar la sobreexplotació de la dada mentidera. Atresmedia podia haver habilitat el ‘fact checking’ simultani, en paral·lel. Tenen una empresa, Newtral, dedicada exclusivament a això. És a dir, podien haver implementat la verificació de les dades que els candidats –especialment Feijóo– s’anaven llançant entre ells. El ‘fact checking’ és una informació molt útil per a l’espectador: comprova rapidíssimament si la dada que acaba de donar un candidat és mentida, o és certa. Els mateixos presentadors de l’esdeveniment (Ana Pastor i Vicente Vallés) podrien haver anat advertint l’audiència d’aquesta comprovació.

L’analítica televisiva després del debat ha tingut un repunt interessant. Ha sigut aquest matí a ‘Al rojo vivo’. Ens han revelat el que s’han dit Pedro Sánchez i José Creuheras (president d’Atresmedia), quan Sánchez ha arribat a la cadena. Ens l’han subtitulat fins i tot. «¡Això és rebre a ‘porta gayola’!, li ha dit Sánchez. I Creuheras ha contestat: «Pensàvem que no sortiries». ¡Ah! S’admeten interpretacions. És meditable que Sánchez hagi escollit un terme taurí a l’arribar a aquest imperi televisiu. Per la ‘porta gayola’ surt el toro per ser torejat. L’espera el torero amb la capa. De vegades també amb estoc inclòs.