Una llegenda de la ràdio

Els cinc missatges que deixa José María García en la seva sèrie

  • José María García: «Em penedeixo que De la Morena i jo ens embranquéssim en una guerra absurda»

  • José María García ajusta comptes amb el seu passat en la docusèrie ‘Supergarcía’

  • Així van destronar els velociraptors de De la Morena el tiranosaure García

Els cinc missatges que deixa José María García en la seva sèrie

MOVISTAR PLUS+

3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Quan molts callen, ell diu el que pensa. Quan ell parla, n’hi ha alguns que no dormen. Per dir la veritat, José María García ni dorm ni deixa dormir». Aquest és l’anunci amb el qual, als anys 70, Antena 3 Radio promocionava el programa d’una de les llegendes de les ones espanyoles. Avui dia, als seus 79 anys, el periodista que va fer famoses falques com «‘¡ojo al dato!’» pot ser que continuï provocant insomni a més d’un als que està donant un repàs a ‘Supergarcía’, la docusèrie de Movistar Plus+ en el qual està ajustant comptes amb el seu passat i, de passada, deixant unes quantes ‘perles’ i ‘missatges’ per a alguns dels seus detractors. En té per a periodistes, esportistes, empresaris... i fins i tot per a diversos expresidents del Govern.

José María Aznar

Al principi van ser amics i «tenien una relació molt fluida», segons la secretària de García. Fins i tot Pedro J. Ramírez assegura que Aznar li devia molt en la seva primera victòria electoral per la bona imatge que va donar d’ell. Però el periodista ataca l’expresident, que considera responsable de la seva sortida de la ràdio. Primer, perquè assegura que el polític del PP li va demanar «el cap» d’Antonio Herrero, un dels seus col·legues més íntims, mort el 1998. Ell s’hi va negar. I, després, per la seva manera d’entendre la llibertat d’expressió. «És un censor, a més de ser un desagraït i no tenir ni punyetera idea del que significa la llibertat de premsa», etziba ofès García.

Mariano Rajoy

El també expresident és un dels testimonis que apareixen a ‘Supergarcía’, però no se salva d’alguna ‘pulleta’ del periodista. És quan recorden com Rajoy, al convertir-se en ministre d’Administracions Públiques durant el govern d’Aznar, va ser fitxat per exercir de comentarista de la Vuelta per a García. «Coneixia el món del ciclisme i era molt bo a la ràdio», reconeix l’expresident, una cosa que corrobora el protagonista de la docusèrie. «La seva carrera hauria d’haver sigut de director esportiu. Almenys la seva carrera hauria durat més i no li haurien dit tantes vegades gandul», etziba sense immutar-se.

Perico Delgado

García encara es regira quan parla de l’exciclista i de com, segons ell, «feia el que li sortia de les pilotes». La seva picabaralla ve de quan Periquito Delgado va renunciar a córrer la Vuelta a Espanya per competir al Giro «perquè li havien donat més pasta». Però el que no li perdona García és que, fins i tot havent renunciat a la principal carrera ciclista espanyola, acceptés comentar-la per a la cadena SER. «Amb Perico mai m’he ficat. Només he dit que a la carretera és un campió. I, lamentablement, fora de la carretera, si fessin una carrera de tontos, també seria el campió», diu.

«L’imperi del monopoli»

Qui hagi entrevistat alguna vegada García sap que, durant la xerrada, en més d’una ocasió sortirà l’expressió de l’«imperi del monopoli», que tant va utilitzar per atacar PRISA, grup empresarial propietari, entre molts altres actius, de la cadena SER. La baralla venia de lluny, molt abans de la cruenta guerra amb ‘El larguero’ de José Ramón de la Morena. Va ser quan el grup va comprar Antena 3 Radio, en què García treballava. «Jesús de Polanco, o Jesús del Gran Poder [com solia anomenar el periodista l’expresident de PRISA], va sortir-se amb la seva. La llibertat quedava malmesa», afirma. «Per neutralitzar García van haver de comprar Antena 3 Radio i després tancar-la», afegeix.

De la Morena

Tot i que avui dia García assegura que manté una bona relació amb José Ramón de la Morena, no es mossega la llengua al qualificar l’estil d’‘El larguero’ de folklòric. «No els hauria hagut de fer cas, però vaig voler entrar en la guerra», reconeix García, que sap que aquell ‘Vietnam en les ones’ que van protagonitzar durant els anys 90 va servir perquè tots dos guanyessin oients. «Em posaven a parir. Però no m’importa. Jo l’únic que sé, per les audiències, és que els que no em volien també m’escoltaven», solta.