De ‘Zona Franca’ a ‘Bricoheroes’

Més enllà del gag de la Virgen del Rocío: cinc polèmiques amb l’humor de TV-3

La cadena catalana s’ha vist immersa en l’ull de l’huracà a causa de diversos esquetxos

  • TV-3 es pronuncia sobre el gag de la Virgen del Rocío: la sàtira és un «símptoma de qualitat democràtica»

  • Toni Soler exigeix disculpes als polítics que critiquen el gag de la Virgen del Rocío

Més enllà del gag de la Virgen del Rocío: cinc polèmiques amb l’humor de TV-3
3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El debat sobre els límits de l’humor és un tema recurrent. Cada cert temps sorgeix alguna polèmica nova que l’aviva. L’última, la del gag sobre la Virgen del Rocío en el programa de TV-3 ‘Està passant’, que ha provocat indignació entre la classe política de diferents ideologies (Juanma Moreno, Teresa Rodríguez, Javier Lambán, etc.) i entre associacions religioses, a més de l’habitual enrenou en les xarxes. Potser un dels casos més sonats va ser el de l’esquetx de Dani Mateo sonant-se el nas amb una bandera d’Espanya. Es va produir a ‘El intermedio’ de La Sexta i no en la tele catalana, però TV-3 s’ha vist últimament en l’ull de l’huracà per algunes controvèrsies, normalment en programes amb un clar caire humorístic. Aquestes han sigut les que han generat més controvèrsia.

La broma sobre el PSC a ‘Zona Franca’


El mes de gener passat, una broma del ‘late show’ sobre els votants del PSC va causar irritació en les files socialistes i dins de la mateixa Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. L’enuig entre els socialistes catalans es va traslladar a un consell de govern de la CCMA amb tres dels seus set membre nomenats a proposta del PSC. La polèmica va acabar amb la marxa de l’humorista Manel Vidal, el responsable del gag, en el qual apareixia assenyalat un «votant del PSC» a la part de dalt i a la dreta del clàssic quadro esquerra/dreta i autoritari/llibertari. La part de dalt a la dreta del gràfic, no obstant, havia adoptat la forma d’una esvàstica. Una imatge que és un mem recurrent per internet. Però l’embolic també va provocar la sortida voluntària del xou del seu presentador, Joel Díaz. Al cap d’unes setmanes, va ser substituït per Danae Boronat.

La comparació dels mossos amb gossos

L’octubre del 2019, tres sindicats dels Mossos d’Esquadra (SPC, SME i Infocatme) van presentar una denúncia per odi i injúries contra el programa de Toni Soler ‘Està passant’ per un vídeo en el qual es comparava la policia amb gossos. Tot va començar quan el col·laborador Magí Modgi va dedicar la seva intervenció a parlar de gossos. En el seu discurs, il·lustrat amb la imatge d’un gos amb un gorro de policia, Modgi advertia que «aquests dies hi ha molts gossos» i que n’hi havia de «molt perillosos, agressius i rabiosos». «Hi ha gossos malnats, que creus que estan per protegir-te però que et lladren, et mosseguen, o, encara pitjor, et disparen bales de foam o de goma», prosseguia. «¿Qui torna l’ull a un noi de 22 anys? ¿Els putos gossos de merda?». Modgi i Soler concloïen que «la culpa no és dels gossos, sinó dels amos», i ho il·lustraven amb una imatge del llavors conseller d’Interior, Miquel Buch. Uns dies després, Soler va reconèixer que l’esquetx va ser «poc afortunat» i va demanar disculpes als Mossos. «Ens vam equivocar», va afirmar.

‘Bricoheroes’ i la Guàrdia Civil

El juliol del 2021, l’Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) va denunciar que el programa d’humor de TV-3 ‘Bricoheroes’, presentat per Jair Domínguez i Peyu, incitava a la violència. Tots dos es referien a un tros de ferro i preguntaven: «¿Això pot enfonsar el crani a algú? ¿A un guàrdia civil, per exemple?». «Diu un guàrdia civil, perquè tenen la pell més fina. Són delicats, no són llenyataires», van assenyalar.

La broma sobre la fel·lació de la reina Letizia

L’octubre del 2021, un dels presentadors de ‘Bricoheroes’, Peyu, va denunciar censura de TV-3 amb un gag sobre la reina Letizia. Durant un diàleg amb l’altre protagonista, Jair Domínguez, confessava: «Em faria gràcia que me la llepés Letizia Ortiz». Però el mateix director de TV-3 en aquell moment, Vicent Sanchis, va al·legar que el programa havia traspassat «una línia vermella» i que «amb qualsevol dona i la seva filla menor» haurien «fet exactament el mateix». El fragment va ser eliminat, mentre Peyu va situar la broma «en un context d’un programa d’humor negre i estrident».

Temes:

TV-3