Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: TVE ha vacunat Miguel Bosé

La crítica de Monegal: TVE ha vacunat Miguel Bosé
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Una pluja de crítiques –a les xarxes moltíssimes– li ha caigut a Miguel Bosé, i sobretot a TVE-1 per haver-lo contractat com a jurat del nou ‘talent’ o concurs de cantants, ‘Cover night’. O sigui que segueix viu, no s’oblida, el seu paper de furiós negacionista de la covid.

L’estratègia de TVE fitxant Bosé és un exercici típic de les cadenes que no rutllen, canals que estan perdent audiència per un tub i que contracten personatges discutits per provocar en l’audiència una excitació, una curiositat per veure l’odiada criatura, tot i que es corri el risc d’un rebuig col·lectiu. En aquest cas no ha sigut així: TVE-1 va acabar el febrer amb un 8,7% de quota de pantalla, i aquest nou concurs musical ha arrencat amb un 11,9%, la qual cosa fa pensar que a Bosé l’han vacunat abans de sortir. Li han injectat la vacuna del ‘¡calla, que no hi entens!’, és a dir, que es limiti a aparèixer amb vistosa indumentària, que parli exclusivament de música, que és el teu fort, i ni una paraula de vacunes.

Notícies relacionades

De fet, a la web de TVE encara hi ha penjada una pàgina titulada ‘TVE verifica’ on es ressalten les ‘Boles i falsedats de Bosé’ sobre la covid. Hores abans d’aquesta estrena a TVE-1, Bosé sí que va parlar de la seva controvertida postura. Va ser amb Pablo Motos a ‘El hormiguero’ (A-3 TV). Aquí va al·legar que el seu cas no anava de vacunes ni de covid, sinó de llibertat. «De sobte, el dret constitucional a expressar-me lliurement va desaparèixer». I va afegir que a Mèxic, on viu, el virus «va passar i no ens en vam assabentar». Home, Motos li podria haver contestat amb les xifres a la mà: segons les autoritats mexicanes el nombre oficial de morts per covid a Mèxic, els anys 2020 i 2021, van ser 333.000, un càlcul revisat després per l’OMS i elevat al doble, exactament 626.000 morts per coronavirus. 

Aquí el debat no és la llibertat d’expressió de Bosé, sinó el focus televisiu que se li va dispensar buscant audiència. No es tracta de conculcar aquella màxima atribuïda a Voltaire: «Detesto el que dius, però defensaré fins a la mort el teu dret a dir-ho». Ni aquella altra de Rosa Luxemburg: «La primera llibertat que s’ha de protegir és la de qui pensa diferent». Aquí es tracta d’evitar la propalació de la mentida. Espero que la vacuna que TVE li ha administrat sigui efectiva i Bosé es dediqui a l’anàlisi musical, que en efecte és el seu fort.