Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Vestit a mida amb dècims de loteria

La crítica de Monegal: Vestit a mida amb dècims de loteria
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Dels habituals minireportatges que les cadenes estan fent aquests dies per anar escalfant el sorteig del Gordo de Nadal voldria ressaltar el cas del senyor Francisco Mur.

L’han tret a ‘Al rojo vivo’ (La Sexta). S’ha traslladat a Madrid per assistir al sorteig que se celebra al Teatro Real. La seva singularitat és que va amb un vestit fet amb dècims de loteria. Té un tall impecable, amb barret a joc, molt simpàtic i cridaner, fet amb la tècnica de la serigrafia estampada sobre roba impermeable. «Me l’ha fet Sospedra, un sastre de Barcelona», ha dit.

Efectivament, la sastreria Sospedra, de Sants, és un acreditat establiment que està obert al públic des de 1940, com a mínim. L’estratègia de Francisco Mur, amb el seu vestit de dècims de loteria de Nadal, és un reclam per cridar la sort.

¡Ah! La sort, la fortuna, és una cosa que tots els pobres perseguim. Recordo un dels primers premis multimilionaris de La Primitiva, a finals dels anys 80. Recordo les càmeres de TVE enfocant el guanyador, que era un senyor d’uns 80 anys i amb cadira de rodes. Li van fer les preguntes típiques: «¿Què farà amb tants milions? ¿Què sent? ¿Com ho porta?». I aquest senyor va mirar el núvol de periodistes que l’envoltaven i va dir: «Estic content, sí, però podia haver arribat una mica abans».

Notícies relacionades

Hi estic d’acord: és una paradoxa cruel que et toqui la fortuna quan estàs fet pols, amb cadira de rodes, i al final de la teva vida. En el món televisiu hi ha un cas molt interessant d’afortunat amb el Gordo de Nadal. El 23 de desembre del 2015 EL PERIÓDICO va informar d’un succés que havia passat feia 18 anys i que fins aleshores no havia transcendit. Resulta que el desembre de 1997 es va fer una fotografia a un jove, granadí, en una de les butaques del Teatro Real, celebrant amb alegria que li acabava de tocar el Gordo de Nadal.

Aquest jove es deia –i es diu– Raúl Berdonés. Treballava com ajudant de càmera. Poc després de rebre el premi, Berdonés va fundar el grup Secuoya, sent avui una de les productores de televisió més importants del país. Saber manejar la sort, quan arriba, mereixeria un altre article. Quedem-nos avui amb la ingènua estampa del senyor Mur, intentant cridar l’atenció de la fortuna vestit amb dècims de loteria.