Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: La violència del ‘Yoyas’ i la degeneració televisiva

La crítica de Monegal: La violència del ‘Yoyas’ i la degeneració televisiva
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

A tots els ‘magazins’ i programes d’actualitat del telehipòdrom ha aparegut amb terrabastall la notícia «Carlos Navarro ‘el Yoyas’, condemnat per maltractament a la seva exdona Fayna i als seus fills, ¡en recerca i captura!». I una gran xafarderia general ens advertia que és en parador desconegut.

Del molt que he vist a totes les cadenes sobre aquest assumpte ha sigut en el programa d’infoentreteniment ‘Y ahora Sonsoles’ (A-3 TV) on he trobat l’actor i humorista Miguel Lago que advertia: «Un personatge com a aquest ha estat anys a la televisió amb comportaments menyspreables i violents». Però avui dia no podria accedir al càsting de cap ‘reality’ i la presentadora del programa Sonsoles Ónega va remarcar, en un intent de continuar salvant la dignitat del gloriós gremi televisiu: «¡De la tele ja el van expulsar pel seu caràcter violent!». I el públic, reconfortat, aplaudia.

Home, doncs tot això seria molt bonic si no fos un pietós i ingenu miratge, per no dir-ne mentida. Al ‘Yoyas’ el van expulsar l’any 2001 de la ratomaquia ‘Gran Hermano 2’, en efecte, per comportament violent. Però de seguida va ser contractat de nou per la mateixa cadena Tele 5, per engrossir la llista d’aquells gladiadors de ‘Crónicas marcianas’ que sortien cada nit a dir-se de tot.

Allà va estar del 2001 al 2004 fent el que li demanaven: baralla, violència, sagnies verbals i gestuals... De manera que la tele no el va expulsar, al contrari, li va donar un generós sou com a ferotge lluitador del circ. Quant a l’ingenu apunt de Miguel Lago (‘Avui cap programa el contractaria’) també la meva discrepància és absoluta. Si a ‘el Yoyas’ no el veiem en cap dels xous que pul·lulen, no és perquè a la tele li hagi sobrevingut un cop de dignitat contra la violència, si no per estar condemnat.

Notícies relacionades

Aquí la pregunta és si Carlos Navarro es va transformar en ‘el dolent’, en el violent ‘el Yoyas’, a la tele, o si ja va arribar ‘dolent’ de casa. No sabria dir-los. Però sí que sé, perquè ho veig, que la violència i l’atropellament en alguns platós i ‘realities’ es paga molt bé. Els paguen, per una setmana, el que un metge no guanya en un any.

O sigui: ¿quan comença a degenerar un ésser humà fins a arribar a ser condemnat per violència contra la seva dona i els seus fills? Determinat tipus de tele, canalla i violenta, ¿ajuda a aquesta degeneració? Són només preguntes.