Fitxatge del ‘24 horas’ de RNE

Josep Cuní: «Entro en un programa molt consolidat i me’l faré meu»

Qui fins al juliol va ser director i presentador d’‘Aquí, amb Josep Cuní’ a SER Catalunya es posa al capdavant del veterà informatiu de la cadena pública

Josep Cuní: «Entro en un programa molt consolidat i me’l faré meu»
3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al juliol, Josep Cuní posava fi a la seva etapa a SER Catalunya sense revelar quin era el seu pla de futur. Ara sabem que aterra a RNE, on a partir del dilluns dia 5 dirigirà i presentarà el veterà espai ‘24 horas’, que s’emet entre les 8 i les 12 de la nit. «El programa és un referent informatiu de la ràdio d’àmbit nacional, de manera que és una gran responsabilitat i un honor dirigir-lo», assegura el periodista. I afegeix, com a declaració d’intencions: «He arribat per escoltar, proposar i, quan correspongui, decidir. Però el plantejament és que entro en un programa informatiu molt consolidat i a partir d’allà me l’aniré fent meu i que les meves característiques professionals puguin ser vàlides».

La primera part de l’espai, entre les 8 i les 9 de la nit, se centrarà en l’actualitat  i la segona, que va de les 10 a les 12 (entremig es retransmetrà ‘Radiogaceta de los deportes’) s’incidirà més en la reflexió, sense perdre de vista el moment informatiu. «Intentarem saber què s’amaga darrere del soroll», apunta el flamant director. Aquest no és l’horari al qual està habituat, ja que, excepte en la seva etapa a 8-TV, sempre ha treballat en programes matinals, però el fet que el programa permeti reflexionar, diu, «és un dels al·licients per a mi, tant en l’àmbit vital com en el professional».  

Generar opinió

De fet, aquesta serà una de les seves grans obsessions: «Donarem cabuda a les opinions i participacions de totes les sensibilitats possibles perquè l’oient tingui la llibertat de fer-se la seva pròpia composició i tingui base per projectar la seva opinió», explica. Perquè «sense una informació bona, rigorosa i lliure no és possible formar-se una opinió contrastada, rigorosa i lliure», afirma. Tot i que, afegeix, «això és el que aquesta casa practica des de sempre. I per mi és una gran satisfacció sumar-me a una sensibilitat que sempre he sentit molt propera».

La nova direcció ve acompanyada de canvis. Però s’aniran introduint progressivament. De moment, el que té clar és que aquesta estructura serà prou dúctil per poder ser alterada en qualsevol moment. «Tot i que ja me n’encarrego jo, de vegades, d’alterar-la una mica més del compte. Perquè fa molt anys que m’hi dedico i soc víctima del meu propi estil», admet.

La mateixa il·lusió

Als seus 68 anys, insisteix, no ha perdut la il·lusió per la professió que exerceix des de fa 50, 25 en la ràdio i 25 en la tele, algunes etapes compaginades. La raó que va donar per haver deixat SER Catalunya era que no tenia intenció d’estar pendent del dia a dia. «I això ara m’ho empasso en dejú», admet. «Però el plus és que a RNE l’hora no està supeditada a la lluita comercial i a l’audiència i, a més, aquella hora convida pausadament a la reflexió». Tot i que reconeix «el vertigen» que provoca passar de comunicar en un àmbit de set milions de persones a un de 48. 

«El fet que el presidenta de RTVE, José Manuel Pérez Tornero, hagi pensat en mi per a això suposa una injecció de vitamines en un moment vital i professional en què estic més a prop del final que del principi. Perquè l’edat és la que és, tot i que estigui en plena forma. No es pot ser víctima de l’edat, però tampoc s’ha d’obviar», reconeix.

Notícies relacionades

Precisament la seva edat i el fet ser un professional que ve de fora van provocar la redacció d’un comunicat per part d’alguns treballadors de RTVE. «Com que exigeixo per a mi la llibertat d’expressió i d’informació, no seré jo qui la condicioni, limiti o vulneri», opina. «Però vinc amb tota la il·lusió i el que pugui aportar tenint en compte la meva trajectòria, que poso a disposició de l’equip», assegura, i fa un aclariment: «He de dir que m’he trobat un ambient i una recepció absolutament acollidores i uns companys que s’han posat a la meva disposició, desitjant que remem en la mateixa direcció. Els ho agraeixo moltíssim».