Tu i jo som tres.

La crítica de Monegal: Homenatges a víctimes; les d’Hipercor, oblidades

La crítica de Monegal: Homenatges a víctimes; les d’Hipercor, oblidades
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Aquest agost han tingut lloc dos aniversaris terribles que la tele ha rememorat amb afecte, sentit de la justícia, i intensitat. El dia 31 totes les cadenes van incloure en els seus informatius un record per a Lady Di. Ha fet 25 anys de la seva mort. Han sigut recordatoris fets amb sensibilitat.

El del ‘Telenotícies’ de TV-3 particularment emotiu. A Movistar+ (canal #0) van oferir el documental ‘Diana, The Ultimate Truth’, d’aquest 2022. firmat pel periodista d’investigació –i exdetectiu de la policia– Mark Williams-Thomas, en què la sospita que no va ser un accident, sinó un atemptat, una conspiració criminal, es corporitzava i es perfilava amb força; una força que mai ha perdut tirada en aquests 25 anys malgrat els esforços ‘oficials’ per tapar-la o desacreditar-la. 

Un altre aniversari tràgic de l’agost va ser el del dia 17, en què feia cinc anys de la massacre de la Rambla de Barcelona. A TV-3 van fer un treball intens. Particularment el documental ‘Tres dies d’agost’, amb tres capítols de 25 minuts, dirigits per Montse Tió. No entraré en insinuacions sobre si la ‘pèrfida Espanya’ va tenir alguna corresponsabilitat per omissió investigativa. Tres dies abans de l’emissió, el major Trapero ja va advertir clarament que no té cap indici d’aquestes teories, i va afegir que la resposta i actuació del CNI va ser absolutament lleial. L’atemptat va causar 17 morts. Em quedo amb la bona feina de l’homenatge a TV-3, recordant-les amb delicadesa i emotivitat.

Notícies relacionades

Aquestes dues dates d’agost, el 31 i el 17, o sigui 25 anys de Diana i 5 de la Rambla, la tele les ha evocat amb respecte i sensibilitat. Són homenatges merescuts. Dos mesos abans, el 19 de juny d’aquest any, va ser també un altre aniversari: 35 anys de l’atemptat d’Hipercor. La banda terrorista ETA va fer explotar un còctel criminal amb efectes similars als d’una bomba de napalm: una bola de foc de 3.000 graus centígrads va cremar 21 persones, 5 homes, 12 dones i 4 nens entre els 9 i els 15 anys. El dia 19 es van fer homenatges ciutadans. En canvi, no vaig veure a TV-3 que aquest 35è aniversari de tan esborronador atemptat fos evocat. Cap documental. Cap recordatori. Res.

¿Hi ha víctimes que no interessa recordar? Pensem-hi.