Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: El periodisme es neteja des del periodisme

La crítica de Monegal: El periodisme es neteja des del periodisme
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Escàndol i enrenou al pati politicoperiodístic. Noves gravacions de l’excomissari Villarejo, del 2017, demostren que les clavegueres politicopolicials havien fabricat el 2016, un mes abans de les eleccions, que Pablo Iglesias tenia comptes il·legals al paradís fiscal Saint Vincent i les Grenadines.

Notícies relacionades

Al conèixer aquests àudios Iglesias va intervenir dissabte en el ‘FAQS’ (TV-3) carregant durament no només contra les clavegueres, sinó sobretot contra els mitjans que van col·laborar a expandir la mentida, és a dir, en primer lloc ‘OK Diario’ (Eduardo Inda), i també ‘Al Rojo Vivo’ (La Sexta), amb atac directe a Antonio García Ferreras que va acusar donar la notícia el 2016 sabent que era falsa. Aquest dilluns Iglesias ha tornat a sortir a TV-3 (‘Planta Baixa’) i ha redoblat l’envestida. Al matí, a ‘La hora de la 1’ (TVE-1) Pablo Echenique ha advertit que emprendran accions legals perquè aquest assumpte no pot seguir, ni quedar, així. Ferreras per la seva banda, al començar ‘Al Rojo Vivo’, ha defensat la seva honestedat, i la del seu programa, assegurant que va ser precisament en aquesta conversa amb Villarejo, del 2017, quan va descobrir que la notícia donada el 2016 era falsa. Va dir que si ho hagués sabut no l’hauria difós mai.

El succés ha anat creixent en intensitat opinativa, depenent dels interessos de cada corporació mediaticotelevisiva. Hi ha cadenes que callen i es fan les distretes. Bàsicament Antena 3 TV i Tele 5. A TVE-1, sense donar-li gaire aire, almenys l’han abordat i han informat i opinat de l’assumpte. Però la que més s’ha distingit ha sigut TV-3. No l’hi retrec. Vist el succeït, si aquí hi ha una víctima és Iglesias. Això està clar. És víctima de les clavegueres politicopolicials, i és víctima també d’algun tinglado expert en manipulació amb aparença periodística. Netejar les clavegueres de l’Estat és obligació dels polítics: en depenen. Però la neteja periodística, sense trampes ni intoxicacions, és assumpte nostre, dels mateixos periodistes. He escoltat aquest migdia algun notable company reclamant la necessitat de ser crítics amb la manera d’exercir el nostre ofici. ¡Ah! Després de gairebé 30 anys de crítica televisiva a EL PERIÓDICO, 16 anys de crític amb Julia Otero (Onda Cero), i 10 anys de crítica a ‘Telemonegal’ (BTV, 2003-2013), gairebé que m’he posat a plorar d’alegria. Dins de la immensa tristesa que ens cobreix.