Polèmica servida

‘First class’: ¿qui són els ‘pijos’ de Barcelona de l’addictiu ‘reality’ de Netflix?

Coneguem el grupet de nois a la trentena de la capital catalana que mostren com discorre la seva vida entre l’oci i el luxe en el programa creat per Marta Torné

‘First class’: ¿qui són els ‘pijos’ de Barcelona de l’addictiu ‘reality’ de Netflix?
8
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De festa en festa, d’esdeveniment en esdeveniment i pencant en professions que molen. En això ocupen la seva existència els ‘pijos’ de l’univers ‘First class’, el ‘reality’ (ells encunyen el terme ‘surreality’, pels seus moments surrealistes) que acaba d’estrenar Netflix i que ja ha causat irritació. Perquè hi ha qui té enveja d’aquesta vida de luxe i desenfrenament pròpia dels cadells de la sèrie ‘Élite’ en versió de nois d’uns 30 anys, però també a qui li fa ràbia i l’horroritza aquest exhibicionisme de marques cares i oci ‘infinity’. Una cosa que les xarxes estan començant a reflectir.

Era d’esperar que fes ràbia. I que generés polèmica. El que segur que va buscar el ‘reality’ ‘Mujeres ricas’, que va emetre el 2014 La Sexta, en el qual es mostrava d’una manera gairebé obscena com es gastaven la pasta que no es guanyaven (a excepció de la difunta Olivia Valère) cinc nou-riques de Marbella, i el que busca el programa de Cuatro ‘Los Gipsy Kings’, que protagonitzen unes famílies gitanes que viuen una realitat molt allunyada de la de la seva ètnia. I el que provoca, sense anar més lluny, l’espai fet a mida per fardar ‘Soy Georgina’, de la mateixa Netflix. Tot i que, clar, la ‘pijeria’ catalana és menys donada a exhibir-se i potser aquest és un dels atractius del programa. 

Però aquests nois de l’invent de Marta Torné, presentadora del fenomen de TV-3 ‘Eufòria’, saben el que fan. Per començar, riure’s de si mateixos. Projecten la seva pròpia caricatura i tot el que arribi no pot ser més que popularitat. Perquè les seves aventures, admetem-ho, creen addicció. 

No són actors, tot i que puguin sobreactuar. Són personatges reals que ens podem trobar si aconseguim un passi VIP als saraus que munten a la ciutat. Vegem qui són:

Àlex Agulló

 

És un reconegut relacions públiques de l’agència XXL Comunicación, tan gegant com el seu nom indica, i molt popular entre la ‘jet set’ barcelonina. A més, és el gendre de l’exalcalde Xavier Trias, ja que el 2020 va contraure matrimoni amb un dels seus quatre fills, l’enginyer químic Roman. La festa del casament (l’enllaç civil es va celebrar al Saló del Cent de l’ajuntament) va ser un dels millors esdeveniments que ha pogut organitzar. A més d’un dels protagonistes actius del ‘reality’, és un dels membres, juntament amb Roger Gual (marit de Torné), de Rara Avis, la productora, juntament amb The Mediapro Studios, de l’espai.

Aldo Comas

És el més bohemi i excèntric de la colla. Viu en una finca de l’Empordà envoltat de gallines, cabres, llames i un estruç i, com que es considera «un home del Renaixement», canta, actua i pinta. Una activitat, aquesta última, molt present en el ‘reality’, que el fa adoptar actituds dalinianes. Casat amb l’actriu Macarena Gómez (‘La que se avecina’), la parella és la delícia dels fotògrafs a les alfombres vermelles, ja que els seus ‘outfits’ van molt d’acord amb la seva extravagant personalitat. Va estudiar al Collège Alpin Beau Soleil de Suïssa i d’allà es va emportar un amic: Andrea Casiraghy, fill de Carolina de Mònaco. Amant dels esports de risc (va ser amo dels túnels de vent Skydream Factory), practica paracaigudisme i sempre porta un paracaigudes a sobre. Perquè mai se sap.

Clara Courel

Té 52 anys (tot i que porta a dins una nena, que disfruta vestint-se amb tul rosa) i és una de les expertes de moda més influents del panorama espanyol des de fa més de 20 anys. Va ser redactora en cap de la revista ‘Elle’ i ha escrit en infinitat de publicacions, però la fama li va venir sobretot amb les seves col·laboracions a ‘El programa de Ana Rosa’ i ‘Sabor a ti’. Així mateix, és la fundadora de l’agència Courel Comunicació. Fan incondicional de Sylvester Stallone, somia a ser actriu i ho vol intentar. Els seus ‘outfits’ no passen desapercebuts per la seva extravagant elegància. La seva parella és la marxanta d’art Hugo Portuondo.

Archie Alled-Martínez

És un dels talents de la moda espanyola, una vocació que va començar a cultivar a Londres, on va estudiar i es va introduir en la firma Givenchy. Ha vestit Harry Styles i ha llançat una col·lecció càpsula ‘gender neutral’ amb la firma Karl Lagerfeld. Aquest imparable ascens en la seva carrera i el seu altíssim nivell d’autoexigència li provoquen un continu estrès que paga amb els seus ajudants al taller. Tanmateix, es mostra més condescendent amb si mateix en la seva contínua lluita contra el sobrepès. Li agrada envoltar-se de luxe (com que fan obres a casa seva, se n’ha anat a viure a una suite del Majestic) i no té objecció a exhibir-lo a les xarxes socials.

Amanda Portillo

És la menys afectada del grup i la que s’atreveix amb tot. Com ara saltar en paracaigudes. És madrilenya i una reconeguda il·lustradora. Col·labora amb les seves il·lustracions en dissenys de María Escoté i les seves peces les porten estrelles internacionals com Miley Cyrus. També punxa discos en festes. Sembla que es porta bé amb tothom, tot i que té algunes enganxades amb Carola Etxart, de la qual va ser parella sentimental. Unes enganxades que es podran veure en pantalla, ja que ella també forma part del ‘reality’. És cofundadora, amb Carola i Los Javis, de la firma As if Clothing, i una caçadora que va portar Javier Calvo a ‘El hormiguero’ amb il·lustracions seves va provocar el deliri.

Carola Etxart


Filla dels dissenyadors Omar Etxart i Emi Panno, de l’extinta firma Etxart&Panno, ha seguit els passos dels seus progenitors i s’ha dedicat a la moda. Va estudiar a l’escola de disseny BAU a Barcelona i després va seguir la seva formació a París. És molt amiga de Los Javis (Javier Ambross i Javier Calvo), amb els quals ha fundat, a més de la que era llavors la seva parella, Amanda Portillo, la firma de disseny tèxtil As if Clothing. Acaba de ser mare d’un nen, Neo, fruit de la seva relació amb Andrei Warren, fundador de Misato Studio, que fa projectes audiovisuals per a marques com Carolina Herrera.

Meilan Kao

D’ascendència asiàtica, és la neta de Kao Tze, el fundador del primer restaurant xinès de Barcelona, el Shangai, i filla del xef José María Kao. Ella, que ha estudiat Comerç Internacional i Empresarials, va treballar al restaurant familiar fins que es va convertir en pionera en la restauració a l’obrir el primer Dim Sum Club de la ciutat. A més de la gastronomia, sent passió per la moda, com es pot apreciar en les seves fotos de les xarxes socials.

Marc Patsy 

És fill del periodista de TV-3 (que també va ser redactor d’esports d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA) Joan Patsy, i cultiva un ‘pijisme’ més clàssic. Va estudiar al London College of Communication i a la London School of Economics i és consultor d’inversions, especialment del món de l’art. Com a ‘hobby’ havia fundat en el passat una marca de moda amb els seus amics. Està casat amb Zaida, amb qui acudeix a tots els esdeveniments que se celebren en el ‘reality’.

Zaida Márquez

És potser la més ‘pija’ en el sentit clàssic de la paraula, la menys extravagant i la que més xoca amb la resta al donar les seves opinions. Té estudis de disseny d’interiors, però des que va viatjar a Londres es dedica a la moda. De mentalitat més tradicional, viu molt il·lusionada tot allò relacionat amb el seu matrimoni i es mostra com la perfecta dona i amfitriona dels seus convidats. 

Lucía Sáez-Benito

Tot en ella és un enigma, ja que només se sap que està casada amb un senyor molt més gran, notari de professió, i que viu en un luxós pis amb servei, però es desconeix la seva edat, una cosa que el seu rostre, que ha patit operacions estètiques mal fetes (com ella mateixa ha confessat), no permet endevinar. Es mou amb llibertat per la vida, fa el que li dona la gana (com portar el cos tatuat i posar-se una samarreta d’AC/DC per assistir a una gala «de Pepis» de la Creu Roja) i té la virtut d’aconseguir que els membres de la colla l’adorin.. 

Altres personatges... i Barcelona

Hi ha més personatges curiosos que van apareixent al llarg dels sis capítols, com Julie Brangstrup, empresària, productora i actriu danesobritànica, a més de mare de set fills, que organitza, amb mà de ferro, esdeveniments solidaris i acaba de ser nomenada vicepresidenta de la Creu Roja de Castelldefels. Tot i que fa uns quants anys que és aquí, en castellà (ja no parlem del català) només diu: «‘Una ‘servesa’, por favor’» i poc més. També surt la dona del davanter blaugrana Martin Braithwaite, Anne-Laure, com a creadora que és d’una empresa de càterings saludables. 

Els escenaris on es desenvolupen les trames són dels millors: la fantàstica casa d’Agulló, el bellíssim recinte Modernista de Sant Pau, la casa Vicens, Begur i un castell de Tolosa, entre d’altres. Però la que realment brilla, la que en surt més ben parada, és aquesta Barcelona de postal que es veu des de les terrasses i àtics d’edificis de gent de casa bona a les quals no tothom hi té accés. La que veuran els futurs veïns dels apartaments Mandarin del passeig de Gràcia, que segur que tindrien molt a mostrar si participessin en una segona temporada.

Notícies relacionades