Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Putin és l’espia; el director de TV-3, un rinoceront

La crítica de Monegal: Putin és l’espia; el director de TV-3, un rinoceront
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

En el programa ‘Està passant’ (TV-3) ha causat gran impressió, seguida de notable conya, el pressentiment que va expressar Susanna Griso a ‘Espejo público’ (A-3) advertint: «¿I no estarem davant un espionatge ordenat pel Govern rus? Un interès per saber què passa amb l’independentisme català, amb Marcela Topor dona de Puigdemont...». ¡Ahh! Davant aquesta hipòtesi, a l’‘Està passant’ es partien de riure per terra.

Van arribar a la conclusió que si Putin utilitza el sistema Pegasus per espiar l’independentisme és perquè el que vol és descobrir el secret de la colossal mata de cabell que té Puigdemont al cap. Al marge de les rialles i del pintoresquisme del tema, la sospita de Susanna pot tenir el seu fonament. Si els entorns de Waterloo anaven a Rússia a la recerca de ‘recolzaments’, entra dins d’una hipòtesi que Putin utilitzi el seu Pegasus per investigar aquests catalans que bruixolejaven per l’imperi soviètic. De manera que el tema de l’espionatge es ramifica i enriqueix.

Notícies relacionades

Espiar és una activitat que subjuga estats i Governs. A condició de no haver de retre comptes. El 2018 la majoria ‘indepe’ del Parlament va vetar la investigació que exigia el PSC, Cs, el PP i en Comú-Podem sobre l’espionatge a polítics i periodistes ‘no indepes’. Avui han entrevistat a ‘Tot és mou’ el pintoresc i versàtil advocat Jaume Alonso-Cuevillas i ha dit que quan parla per telèfon escolta sorolls i veus sospitosos. El gener del 2018, el llavors portaveu de Junts, Eduard Pujol, va assegurar en el programa ‘El debat’ de TVE-Catalunya que un senyor de mitjana edat el seguia en patinet. ¡Ahh! És probable que aquí espiïn tots, des del CNI fins al Kremlin. Amb Pegasus, qui pugui, o si no, de manera més rupestre.

EL RINOCERONT .– El director sortint de TV-3, Vicent Sanchis, acaba de personar-se a ‘Planta baixa’. Ha fet una metàfora que em sembla lluminosa: «Quan vaig entrar a TV-3, vaig prendre una medicació perquè la meva pell fos com la d’un rinoceront». És d’una exactitud prodigiosa. En una de les seves obres més famoses, el dramaturg Eugène Ionesco explica la història d’un home que veu com tots els veïns del seu poble pateixen una epidèmia i es transformen en rinoceronts. Menys ell. Al no ser rinoceront el consideren el maleït, ‘el dolent’. ¡Ah! Quin gran resum, admirat Sanchis, de la teva ‘rinoceròntica’ transformació de TV-3.