Diumenge, 19

‘La Marató’ treu de l’armari la salut mental

El programa de TV-3, que se celebra a uns dies del suïcidi de Verónica Forqué, abordarà, a més d’aquest assumpte, malalties com la depressió i els trastorns alimentaris

Amb motiu del 30è aniversari de la telemarató solidària seran altres tants els professionals que els presentaran, grup en el qual ha causat baixa Quim Masferrer per donar positiu en covid

‘La Marató’ treu de l’armari la salut mental

JORDI PLAY

3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Estava previst per al 2020, però la pandèmia, que arrasa amb tot, el va acabar desplaçant. Així el tema de la salut mental és el que ocupa ‘La Marató’ d’aquest any, la del 30è aniversari. I la trista casualitat ha fet que Verónica Forqué,una actriu exposada pel seu desconcertant comportament en el concurs culinari ‘Masterchef celebrity’, decidís treure’s la vida just aquesta setmana i destapés amb això un tema tabú, el del suïcidi, i obrís un debat sobre com (de malament) s’enfronta la societat a aquest tipus de malalties. Just el que prepara des de fa més d’un any TV-3, que en aquesta ocasió, a més de buscar fons per a la investigació, té per objectiu lluitar contra l’estigmatització dels qui les pateixen.

I ho farà aquest diumenge, 19, com sempre, amb un programa de 16 hores que uneix entreteniment, testimonis d’afectats i informació científica. Bé, com sempre no, perquè la covid ja ha començat a fer els seus estralls i de moment hi causa baixa Quim Masferrer, un dels 30 presentadors, al donar positiu en covid (l’altre, Roger Escapa, ho fa per la seva recent paternitat) i alguns plans d’«aquesta edició tan extremadament complicada», segons Àngels Molina, la seva directora, poden saltar pels aires en qualsevol moment. Però amb el que no pot la covid és amb l’esperit de ‘La Marató’ i amb l’afany dels catalans en la seva missió solidària.

‘Sets’ amb molt art

‘Sets’ amb molt artCom que aquest any el programa fa una picada d’ullet a l’art, per la seva capacitat de transformar el dolor en bellesa, la primera part es realitzarà en ‘sets’ situats en espais emblemàtics, com el MNAC de Barcelona (allà hi haurà Lídia Heredia i Raquel Sans). El gironí Museu de Dalí a Figueres (Gemma Nierga i Ramon Gener), l’Anfiteatre Romà de Tarragona (Xavi Coral i Espartac Peran) i laSeu Vella de Lleida (Núria Solé i Roger de Gràcia). A partir de les 17.00, quan ‘La Marató’ torni a Sant Despí, desfilaran cares conegudes des del plató i exteriors.

Cinc dels 30 presentadors, juntament amb Mari Pau Huguet, han explicat aquest matí en la presentació de ‘La Marató’ la il·lusió que els fa participar-hi i la important tasca de la telemarató solidària. És més, Jordi Basté compartia amb els presents que està diagnosticat de TDH (trastorn d’atenció) i un TOC (trastorn obsessiu compulsiu) lleu. «El meu psicòleg em va dir: tu que tens un altaveu, explica-ho». I no en serà l’únic. En el programa es veuran els testimonis de rostres famosos que expliquen el problema sofert: la model Martina Klein parla de la seva bulímia; el comunicador Andreu Buenafuente, de la seva lluita contra l’estrès; la periodista Mercedes Milá, de la depressió que va tenir; James Rhodes, del trauma patit per abusos de nen. Al costat seu també parlaran dels seus problemes de salut mental Kilian Jornet, Verónica Blume, Jordi Díaz, Oriol Mitjà i Glòria Serra.

Sortir de l’armari

Un pas més que faran també persones que tenen o han tingut algun trastorn, testimonis que aniran acompanyats dels de psicòlegs i psiquiatres per ajudar a comprendre millor aquestes malalties. No hi faltarà l’entreteniment, com sempre, i més en un any en què ‘La Marató’ està de festa amb la celebració del 30è aniversari, amb la qual cosa hi haurà actuacions musicals d’Ana Mena, Miguel Ríos, Alfred García i Sílvia Pérez Cruz, entre d’altres. El botó que activa el marcador, on es plasmen les quantitats recaptades durant la jornades, estarà personalitzat pels artistes Jordi Labanda, Javier Mariscal, Joana Santamans i Pilarín Bayés.

Notícies relacionades

 «Les malalties han de sortir de l’armari –diu la seva directora–, perquè una malaltia només es pot curar quan no hi ha estigmes». I per contribuir-hi han preparat un programa ple de «màgia, perquè l’espectador associï salut mental a un programa espectacular». I en el qual, ja abans que la tragèdia de Forqué destapés el tema, ja estava previst parlar de suïcidi. «Com la resta dels temes la farem des de la divulgació i la sensibilització», ha dit,

Catalunya Ràdio serà la que en donarà el tret de sortida diumenge (8.30), de la mà de Joan Botta, tot i que, segons ha explicat Raúl Gordillo, el seu director, tot i que ‘Adolescents XXL’ està centrat aquesta setmana en aquest tema, ja que els joves són els més afectats per aquestes malalties. Però no només. Les xifres són demolidores: 1 de cada 4 persones hem tingut o tindrem un problema de salut mental. No, no mirin cap als costats per trobar-les. Potser som, o serem, nosaltres.