Tu jo jo som tres

La crítica de Monegal: Els ‘dònuts’ que va perdent TVE

La crítica de Monegal: Els ‘dònuts’ que va perdent TVE
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Fa tot just 48 hores s’ha oficialitzat la sortida de Fran Llorente de TVE. Marxa a l’imperi Prisa, a impulsar i reforçar la seva àrea audiovisual. Li desitjo, com és natural, tota la sort del món. Però no deixa d’entristir-me que la gran televisió pública de l’Estat vagi perdent la seva gent amb més talent. No sé si s’ho pot permetre, atesa la seva actual situació. Fran Llorente és un periodista d’enorme prestigi a TVE. Fora, també. S’ho ha guanyat a pols durant més de 30 anys d’impecable tasca.

L’últim encàrrec que se li va fer des de l’arribada del nou president va ser la posada en marxa de la plataforma RTVE Play. Pel que sembla la tasca no va anar acompanyada dels mitjans necessaris perquè funcioni bé. Consulto diàriament aquesta plataforma i puc certificar que, en efecte, no funciona com s’espera. Desapareixen dates d’emissió, hi ha programes que no es troben, com si no haguessin existit mai... Francament, era més útil l’anterior, l’anomenada RTVE a la carta. El cas puntual RTVE Play, i la marxa de Llorente, no deixa de ser conseqüència, una més, de la desconcertant deriva en la qual segueix instal·lada TVE.

Notícies relacionades

Ahir precisament, en el xou ‘La noche D’, Dani Rovira va anunciar que el dedicava als «que han perdut el nord». ¡Ah! Més oportú, impossible. En el seu monòleg advertia «He escrit ‘perdre el nord’ a Google i m’ha aparegut: desorientar-se, comportar-se de manera erràtica, desviar-se de l’objectiu». O sigui, que li va sortir a Dani, sense pretendre-ho, una perfecta radiografia de TVE. El més tràgic va ocórrer al final, quan es va posar a construir una columna de ‘dònuts’, el més alta i magnífica possible. I resulta que els ‘dònuts’ queien, un rere l’altre, irremeiablement perduts. ¡Ah! Tremenda metàfora: la caiguda del ‘dònut’ com la caiguda de TVE.

Quan parlo de ‘caiguda’ no em refereixo a l’audiència només. Em refereixo a l’ànima que ha de tenir una cadena pública. Em refereixo a com han malbaratat el crèdit dels seus informatius. A com han sumit en la irrellevància més absoluta, per exemple, un programa mític com ‘Informe semanal’. A com aposten eixelebradament per l’escuma pàmfila i cursi. ‘Masterpef’, ‘Lazos de ketchup’... Aquesta és la base del ‘prime time’ de TVE. Tornem a Google. Perdre el nord: desorientar-se, comportar-se de manera erràtica, desviar-se de l’objectiu.