Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Pandora Papers a la tele, a qui assenyalar i a qui tapar

TELEVISION Ferran Monegal foto La Sexta Pandora Papers

TELEVISION Ferran Monegal foto La Sexta Pandora Papers

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Segueixo amb molt d’interès l’atenció que dediquen les cadenes als ‘Pandora Papers’. Hi ha dades curioses. Quan va saltar la notícia, diumenge, i van arribar les primeres filtracions, cap gran cadena del telehipòdrom nacional va obrir els seus informatius amb el tema, ni ho va tractar de manera rellevant en els sumaris. Només La Sexta, que forma part del consorci internacional de periodistes que han investigat i destapat aquesta trama d’evasió de diners.

La resta de majoria de cadenes en van informar, sí, però dins de l’informatiu, a partir del minut 15 o 20. Recordo que l’abril del 2016, quan va saltar la notícia dels ‘Papers de Panamà’, la majoria d’aquestes mateixes cadenes la van donar com a primera o segona notícia principal en els seus informatius.

Una altra dada meditable: a mesura que es van coneixent nous noms d’importants defraudadors, s’adverteix que cada cadena té les seves predileccions. Depèn del canal que sintonitzis es ressalten en particular determinats personatges, amb grans fotos i titulars, mentre que a d’altres els fan passar més inadvertits, o simplement els silencien. 

Hi ha consens, o unitat de criteri, fins ara, respecte de la classe política implicada. Alts mandataris públics del món mundial que apareixen en aquesta investigació queden reflectits a gairebé totes les cadenes. D’altres en canvi, pertanyents a les elits de l’espectacle, de l’esport, de l’art o de l’univers empresarial, els trobem reflectits o no, depèn de quin canal estiguem veient.

Notícies relacionades

Els ‘Papers de Panamà’ van investigar les enginyeries defraudatòries dels clients d’un sol gabinet: el Mossack Fonseca. Ara, en els ‘Pandora Papers’ s’han investigat 12 milions d’arxius de 14 bufets escampats per tot el planeta. O sigui, que el nombre de defraudadors destapat és molt superior. Colossalment arborescent. 

Ja s’ha filtrat, per exemple, que un magnat llatinoamericà propietari de cadenes de ràdio i de tele, apareix lligat a un entramat societari fraudulent. O sigui que potser a la cúpula d’alguns imperis televisius del món sencer hi ha una barreja de nerviosisme i por. Davant el material que els arriba, ¿sobre qui informar i sobre qui callar? ¿A qui tapar i a qui posar el focus? ¡Ah, aquest és el dilema. Pel que els pot passar, i per si de cas.