Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: ¿I si Puigdemont el que ara busca és tornar?

TELEVISION  Ferran Monegal foto TV3 Polònia Puigdemont derrota a Llarena

TELEVISION Ferran Monegal foto TV3 Polònia Puigdemont derrota a Llarena

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Al ‘Polònia’ (TV-3) de dijous ja ens van avançar el que acaba de passar aquest dilluns a Sardenya: que Puigdemont ha derrotat de nou Llarena. Els ‘polonesos’ els van treure en un duel a espasa medieval, i Puigdemont li anava clavant cops. Primer li’n va clavar un al cap, amb l’empunyadura de l’espasa, que el va deixar atordit. Després li va retallar un braç, després l’altre, després una cama, després l’altra, i al final, en vista d’un Llarena vençut i desmembrat Puigdemont va sortir cavalcant, triomfal, camí de Waterloo. O sigui que l’humorisme de ‘Polònia’ s’ha inclinat per fer un dibuix heroic de l’expresident, i el sarcasme àcid l’ha dipositat en l’obstinat magistrat del Suprem.

Notícies relacionades

Televisivament parlant ha sigut un ‘esquetx’ previsible. No diu cap mentida o falsedat, però es limita a estar en línia amb la doctrina que impulsa la cadena. Li ha faltat la profunditat amb què tantes vegades ens ha delectat ‘Polònia’. Per exemple, he trobat a faltar el retrat sarcàstic, i alhora lluminós, del moment existencial pel qual segurament passa ara l’exiliat/escapat de Waterloo. Només mirant amb certa atenció els informatius de les cadenes hi ha senyals i advertències. La urgència que la Taula de Diàleg funcioni, la necessitat de pacte, l’evident guerra que manté la fiscalia, i també l’advocacia de l’Estat, amb alguns magistrats del Suprem que volen l’extradició tant sí com no... ¡Ahh! És evident que el panorama en el Govern espanyol ha canviat radicalment. L’altre dia a les ‘Noticias’ d’A-3 van treure Inés Arrimadas dient: «Pedro Sanchez està resant perquè no extradeixin Puigdemont». És una pinzellada que mereix reflexió. I tot això a Waterloo ho saben bé.

Es podia doncs esperar de ‘Polònia’ el dibuix d’un Puigdemont arribant a la conclusió que, ara, potser el millor per a ell és que el capturin. Amb aquest mar de fons, és el moment. Entregar-se, no; seria una capitulació. Però arribar emmanillat a Madrid, amb totes les teles del món enfocant-lo, seria gloriós. El marró per a Sánchez seria esborronador. I de passada ERC quedaria subsumida a un pla secundari en vista de la puixança de l’heroi. Home, espero que a ‘Polònia’, que han demostrat moltes vegades tenir el do de la clarividència, s’hi atreveixin. Seria un esquetx molt humorístic, però molt menys forassenyat del que pugui semblar.