Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Macro-‘botellon’ a Barcelona amb filonazis de Chueca

Monegal 26/09/2021

Monegal 26/09/2021

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Al ‘TN migdia’ de dissabte (TV-3), a la seva peça informativa sobre el vandalisme en el macro-‘botellon’ de la nit abans a Barcelona, van incrustar de sobte imatges de la manifestació filonazi a Chueca (Madrid) del dia 18. Excusin la meva ignorància, però no entenc la intenció d’aquest muntatge de TV-3. Havien col·locat en aquest ‘TN’, degudament escollides i seleccionades, entrevistes amb alguns joves. No ens van posar les preguntes que els van fer per induir-los sobre el que havien d’opinar, però sí que ens van posar les respostes. Per exemple: «L’auge de l’extrema dreta fa augmentar aquests casos (de vandalisme) /.../ És aquesta política de l’odi que fa que la gent estigui oberta a odiar». I mentrestant incrustaven a la pantalla la imatge de fa una setmana del barri de Chueca que adjunto a la videofoto.

Repeteixo, no arribo a comprendre quin tipus de relació i missatge ens estava llançant TV-3. Potser pretenien inculcar-nos que els actes vandàlics del macro-‘botellon’ a la zona de la plaça d’Espanya de Barcelona eren fruit d’una protesta que va brollar espontàniament contra els filonazis madrilenys de Chueca. O potser era al contrari: el salvatge i destructor macro-‘botellon’ no va ser causat per la joventut catalana sinó per grups feixistes infiltrats que havien arribat de Madrid per rebentar la festa. No ho sé.

Però sí que vaig escoltar atentament poques hores després d’aquest ‘TN’, al temple del ‘FAQS’ (‘Preguntes freqüents’), la reflexió que va fer al respecte Imma Viudes, portaveu dels sindicats policials SAP-FEPOL: «S’han normalitzat les agressions a la policia. Hi ha sensació d’impunitat. Això ve de lluny. Això ve de la permissivitat que s’ha tingut per part d’actors socials i polítics a l’hora de condemnar certes actuacions». Ho va dir amb exquisida prudència. Sense assenyalar directament. Sabia perfectament que era en territori sagrat, on no es toleren heretges ni reflexions que no convenen. De fet, la seva advertència de seguida va ser tapada, desviada, per evitar entrar en anàlisis que estan prohibits al temple. Però a aquesta estimable representant sindical dels Mossos se li va entendre tot.

Notícies relacionades

Els aplaudiments i crits d’ànim als que van encendre la salvatge guerra a Urquinaona. El «pressioneu, pressioneu, feu bé de pressionar». ¿Ho recorden? Això no ho han recordat al ‘TN’.

 

Temes:

TV-3