Televisió

Tino Dávila, el grancanari que es va suïcidar després de sis anys de relació amb José Luis Moreno

  • La detenció de José Luis Moreno per presumpta estafa i pertinença a una xarxa de blanqueig de diner ha despertat una onada de denúncies d’artistes

barcelona/aaaaa.jpg

barcelona/aaaaa.jpg

3
Es llegeix en minuts

El grancanari Tino Dávila tenia 31 anys quan va morir el 2003. Havia sigut model, actor i presentador de televisió. La majoria dels seus treballs els va desenvolupar de la mà de José Luis Moreno, el ventríloc productor recentment detingut, amb qui, a més, l’artista canari va mantenir una relació durant sis anys. Entre altres feines, va presentar amb Remedios Cervantes gales produïdes per Moreno.

La detenció de José Luis Moreno per presumpta estafa i pertinença a una xarxa de blanqueig de diner ha despertat una onada de denúncies d’artistes, que uns l’acusen de deure’ls diners i d’altres d’haver-los assetjat sexualment. Entre aquestes denúncies dues veus han apuntat al suïcidi de Tino Dávila i han relacionat el grancanari i la seva mort amb José Luis Moreno.

Assetjament sexual a Joel Angelino

El primer en fer una referència a l’assumpte va ser l’actor cubà Joel Angelino (‘Fresa y chocolate’, 1993), que durant anys ha residit a Tenerife. L’artista cubà, amb una carrera de més de 25 anys en cine, teatre i televisió, va explicar al programa de Risto Mejide ‘Todo es verdad’, de Cuatro, que va patir assetjament sexual, laboral i amenaces per part de Moreno.

Angelino, que treballava a la sèrie ‘A ver si llego’, assegura que va ser acomiadat quan encara l’estaven assajant per negar-se a mantenir relacions sexuals amb el productor. La sèrie, emesa a Telecinco, va ser retirada de la graella al sisè episodi per falta d’audiència.

Al programa, l’actor cubà no només va relatar com d’inútils van ser els seus intents de denunciar el que havia passat als mitjans. Només se’n va fer ressò la Televisió Canària. Arran d’allò, la seva carrera es va veure truncada, va tocar fons i fins i tot va mirar de suïcidar-se llançant-se davant un autobús. Després de narrar aquest episodi, va assegurar que ell va sobreviure, però «hi ha gent que s’ha mort per José Luis Moreno» i va animar actors i models a parlar.

Relació secreta

Uns dies després, l’actriu Marta Bergantiño va posar nom a ‘Sálvame’ a una presumpta víctima de José Luis Moreno: el model, actor i presentador canari Tino Dávila, que va ser nòvio seu i també del productor. L’actriu gallega va narrar al programa de Jorge Javier Vázquez com va conèixer Dávila, amb qui va mantenir una relació d’amagat quan tots dos treballaven per a José Luis Moreno.

Va explicar que Tino «estava rehabilitant-se d’una mala vida» i era el «favorit de l’harem de José Luis Moreno». Bergantiño també va explicar que José Luis Moreno va descobrir la seva relació perquè va posar un detectiu a Tino Dávila. El detectiu els va enxampar i els va fotografiar. José Luis Moreno, al veure les fotos de la relació entre els actors, els va acomiadar a tots dos.

Escapada a Gran Canària

Ja sense feina, Marta i Tino es van escapar a les Canàries, en concret a Gran Canària, on van passar «uns dies vivint i dormint a la platja i a la muntanya». Durant aquells dies de mar i amor sota les estrelles, Tino li va confessar que «tenia una relació amb José Luis Moreno des de feia sis anys amb les seves anades i vingudes». L’actriu va reconèixer que els dos homes eren dependents l’un de l’altre i que Moreno va ajudar el model econòmicament en el seu intent de recuperació.

Notícies relacionades

Quant a la mort de Dávila, Bergantiño va revelar que «estava en tractament psiquiàtric» i que «barrejava els medicaments amb alcohol i fins i tot amb altres substàncies prohibides». Sense especificar de quina substància es tractava, l’actriu va assegurar que «Tino estava molt enganxat» a aquesta «droga molt perillosa» i que la barreja amb medicaments i alcohol va tenir conseqüències fatals, que van acabar en una autòlisi del model, actor i presentador grancanari.

«Estava fatal, en tractament, i si ho barreges amb substàncies més prohibides... saltes per la finestra», va manifestar l’actriu.