Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Teles públiques, els altres ninots de Moreno

Quan va esclatar el ‘cas Titella’, amb la detenció de l’exventríloc José Luis Moreno, aquí els vaig advertir (30 de juny) que un tinglado defraudatori tan colossal (presumptament) no s’hauria pogut construir sense la complicitat d’alguns canals públics de televisió.

Ara comença a sortir a la llum el tema. O sigui que les teles, vista la dimensió del lladronici, aparquen per un moment l’‘omertà’ que les caracteritza quan es tracta dels seus assumptes monetaris propis–entre bombers no ens trepitgem la manguera– i procedeixen a descobrir el pastís, tot i que els pesi. Aquest mateix matí a ‘Las cosas claras’ (TVE-1) s’han assenyalat a si mateixos, o sigui a la mateixa TVE, com a còmplices dels tripijocs de Moreno.

És veritat que ho van fer amb sordina, sense aprofundir-hi gaire, però ho van fer, cosa que cal elogiar per la seva aproximació a la neteja i a la transparència. La periodista Clara Jiménez Cruz, de ‘La maldita hemeroteca’, va assenyalar en el programa que Moreno, el 2017, va utilitzar com a pantalla i testaferro la societat Crystal Forest per firmar amb TVE la venda de la sèrie ‘Reinas’. Segons la llei, RTVE no pot comprar res, ni tenir relació comercial, amb qui està a la llista de defraudadors d’Hisenda, com és el cas de Moreno. El mateix va fer l’exventríloc amb la venda a TVE de diversos Especials de la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any, cobrats a través d’una altra societat pantalla, Riazor Producciones.

S’advertia a ‘Las cosas claras’, a més, que utilitzant de testaferro un altre combinat de productores (Integral Mundox i Amiguetes Entertainment) Moreno va firmar també amb TVE la sèrie ‘Aquí mando yo punto com’, projecte pel qual va cobrar –segons ‘El Confidencial’– 7 milions d’euros, una sèrie de la qual res se sap de moment. I a la taula d’opinants del programa s’alçaven veus aïrades advertint que a TVE algú va estar permetent tot això, i mirant cap a un altre costat, perquè participava en el negoci. En una altra tele pública, el Canal 9 de València, quan el PP la va tancar, es van denunciar contractes inflats, fora de mercat, pagats a Alba Adtriática, una altra productora de Moreno,

O sigui, que en aquest embolic de l’exventríloc, amb presumpte blanqueig de narcodiners, estafes, assetjaments sexuals i extorsions, la desviació de diners públics a través de la tele és un eix principal. Una pantalla molt negra. El Tribunal de Comptes, ara tan de moda, s’hauria de pronunciar respecte a això.

TELEVISION Ferran Monegal foto TVE1 Las cosas claras Caso Moreno

TELEVISION Ferran Monegal foto TVE1 Las cosas claras Caso Moreno

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +