Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: TVE, com Espanya, serà federal o no serà

Monegal Tv tele television

Monegal Tv tele television

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Com a goma d’enganxar aglutinant de les Espanyes ja s’ha vist que TVE ha fracassat. Com a instrument al servei del Govern de torn, tampoc serveix ara per a res en absolut. Amb unes audiències entre el 6% i el 9% de quota de pantalla, els entorns monclovites ja saben fa temps que és millor colonitzar els dos imperis privats (Mediaset i Atresmedia) i tenir-los contents perquè remin a favor o almenys perquè dilueixin la crítica. El que es va filtrant sobre el que ara TVE impulsa sembla poc significatiu. Mònica López fora de ‘La Hora de La 1’; Jesús Cintora i ‘Las cosas claras’, suprimits; contractació de José Mota i Santiago Segura perquè facin una escuma... Això és voler jugar als escacs en un tauler de parxís.

Un altre assumpte és l’organigrama d’aquesta immensa corporació. Em consta que s’està dissenyant una estructura. Però al marge dels nomenaments de caps i responsabilitats operatives, la pregunta continua sent: ¿per fer què? ¿quina classe de televisió vol ser TVE? Ha perdut la personalitat. No és referent ni en entreteniment ni en informatius. Abans que res, TVE s’hauria de dibuixar una personalitat de TV pública que la distingeixi de les privades, que sembla que vulgui imitar, per exemple, amb xous com ‘Lazos de sangre’, que resulta que és com aquelles ‘Hormigas blancas’ de Tele 5 però submergides en lleixiu perquè no piquin. Aquest no és el camí d’una tele pública.

Notícies relacionades

Un programa que va ser mític, ‘Informe semanal’, per exemple, s’esllangueix en la irrellevància. Es malgasta l’estructura de corresponsals, bons ‘routiers’ a la recerca de l’actualitat del món, cosa que les privades ja a penes treballen perquè és més rendible la tele ‘fastfood’: enviar càmeres a Cantora a veure si agafen la Pantoja i Paquirrín menjant-se entre ells en pla caníbal. TVE ja es pot oblidar de les audiències. Ja les ha perdut. Ha de buscar la qualitat. Distingir-se. És lent, però almenys la seva existència tindrà un sentit.

 Els anomenats centres territorials també són inútils. Només tindrien raó de ser des d’un concepte federal de la producció i els continguts. Espanya anirà en aquest sentit, segons els analistes més fins. L’altre dia a La 2 ens van passar un formidable documental sobre Unamuno i vam sentir que als anys 30, a l’Ateneu de Madrid, deia: «És necessària una nova Espanya. ¡Una Espanya federal!». Noranta anys després, el seu avís continua viu.