Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: La cua era fora del cap, no a dins

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Si els cabells fossin importants serien dins del cap, no a fora. Aquesta frase, del meu estimat i recordat Eduardo Galeano, avui és oportuna. L’ardor que els ha sobrevingut a les cadenes de televisió perquè Pablo Iglesias s’ha tallat la cua ha sigut significatiu. On més excitació he vist ha sigut en el ‘Todo es mentira’ (‘TEM’, Cuatro) de Risto Mejide. Van arribar a la conclusió que l’extirpació del seu monyo capil·lar no ho ha fet un vulgar aficionat, sinó que ha sigut realitzat per un professional fi. Especulaven si podria ser obra d’aquell perruquer tan patafísic i entretingut, assidu concursant a les ‘ratomàquies’ de Tele 5, el valencià Juan Miguel, exmarit de Karina. ¡Ah! Tot és possible, sí. I van trucar llavors a un acreditat estilista perquè analitzés a fons l’assumpte. Va dir: «Pablo està molt més rejovenit. Més actual. Ara hauria de canviar també la seva manera de vestir. ¡Fora aquesta camisa de quadros! Una samarreta blanca, uns texans de marca, unes sabatilles Converse, i punt».

O sigui que els experts aplaudeixen la tallada de cabells, però esperen que Pablo emprengui una transformació més profunda. L’interès televisiu davant la transformació capil·lar de Pablo Iglesias no és patrimoni exclusiu del periodisme de gasosa que tant es practica a Espanya avui dia. A Anglaterra, els cabells i el tarannà indumentari de Boris Johnson ha sigut constantment elevat a categoria de notícia. Recordo que quan Johnson era alcalde de Londres, diaris i cadenes de televisió enviaven redactors i càmeres a seguir l’evolució dels seus ‘looks’. Així Johnson s’assegurava atenció mediàtica i la seva popularitat creixia.

En certa ocasió, ja sent primer ministre, el rotatiu ‘The Guardian’ va descobrir que feia tres dies que no es canviava de mitjons. Acreditats articulistes li van reprendre molt, advertint-lo que el primer ministre no pot ser un brut. El més tremend és que es van horroritzar perquè no es canviava de mitjons i, en canvi, no van dir ni piu que els mitjons portaven estampada la cara d’Asurbanipal, aquell cruel rei assiri que s’entretenia assassinant els membres de la seva família que no l’aplaudien.

Notícies relacionades

No sabem si la transformació dels cabells d’Iglesias comportaran també algun canvi en les seves idees. Això és el que Galeano advertia: del cap l’important és allò de dins, no allò de fora. A veure si la tele és capaç de canviar la perruqueria per la radiografia.

Peu de foto: Els cabells d’Iglesias a ‘TEM’ (Cuatro).