Nit reial

La 2 repassa la vida d’Isabel II d’Anglaterra en el seu 95è aniversari

‘Documáster’ ofereix tres documentals sobre la monarca britànica i ‘En portada’ recupera ‘La última soberana’

Una imatge d’arxiu de la reina Isabel II.

Una imatge d’arxiu de la reina Isabel II. / EFE / B. CLARKE

1
Es llegeix en minuts

Aquest dimecres es compleixen 95 anys del naixement de la reina Isabel II d’Anglaterra, i La 2 dedicarà el seu horari estel·lar (22.00 hores) a recordar la seva vida i regnat, que dura ja gairebé 68 anys. L’espai ‘Documáster’ oferirà tres produccions internacionals que repassen grans fites de la seva trajectòria i, tot seguit, ‘En portada’ recuperarà el reportatge ‘La última soberana’, rodat a Londres fa cinc anys pel seu 90è aniversari.

‘Documáster’ s’obrirà amb ‘Las últimas batallas de Isabel II’, de Pierre Hurel, documental que inclou imatges d’arxiu i algunes escenes dramatitzades, juntament amb entrevistes dels qui coneixen millor la família reial, per repassar les fites clau de la reina dels últims 10 anys.‘La Reina en época de guerra’, dirigit per Christopher Bruce, també recorre als arxius històrics per mostrar l’extraordinària adolescència de la princesa Isabel en plena Segona Guerra Mundial i els seus esforços per transmetre ànims a la població per l’esforç bèl·lic.

I, finalment, ‘Diana: la entrevista que impactó al mundo’, d’Edward McGown, analitza les raons per les quals la princesa va decidir exposar els secrets del seu matrimoni i els escàndols de la Casa Reial a l’entrevista que va concedir a la BBC el 1995.

Monarquia qüestionada

A continuació, ‘En portada’ tornarà a emetre ‘La última soberana’. Moltes coses han canviat en els últims anys de regnat d’Isabel II d’Anglaterra, tot i que el fonamental es manté: la reina és majoritàriament estimada i la monarquia és contínuament qüestionada.

Notícies relacionades

El destí va sorprendre la princesa Isabel quan, als 10 anys, es va convertir en l’hereva al tron. Va ser llavors quan va començar una etapa de la seva vida que encara no ha acabat, marcada pel sentit del deure. Als 25 anys es va convertir, en paraules del primer ministre Winston Churchill, en la jove reina d’un país amb velles institucions.

65 anys més tard, el Regne Unit segueix al capdavant entre les nacions més influents, però el seu imperi s’ha desintegrat. Isabel II ha sabut navegar en aigües turbulentes i mantenir la calma quan la seva família va protagonitzar escàndols que van fer trontollar la corona. Tot i així, la popularitat de la monarquia ha anat en declivi en un percentatge molt superior al de la seva sobirana.