Estrena aquest diumenge

TV-3 desmunta el judici del procés en una sèrie documental

’El judici’, produït per Jaume Roures, segueix al llarg de vuit episodis les estratègies de les defenses

TV-3 desmunta el judici del procés en una sèrie documental
3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una dotzena de líders independentistes catalans van ingressar a la presó entre l’octubre i el novembre del 2017, acusats pel Tribunal Suprem de rebel·lió, sedició, malversació i desobediència arran del referèndum de l’1-O i la declaració de la DUI. El febrer del 2019 va començar el judici, que acabaria quatre mesos més tard, amb penes de fins a 13 anys de presó per alguns d’ells. TV-3 dissecciona el complex procés judicial a ‘El judici’, una sèrie documental de vuit episodis que s’estrena aquest diumenge 18 d’abril (22.05 hores) amb un doble capítol i que està produïda per Jaume Roures a través de The Mediapro Studio, que ja va abordar la causa contra el procés en treballs anteriors com ’Causa especial 20907/2017’ i ’20-S’.

«No és un documental independentista, sinó de com unes defenses encaren un judici polític i històric, amb els seus aspectes processals però també sentimentals i emocionals», esgrimeix Lluís Arcarazo, director i guionista d’‘El judici’, conegut pels seus treballs com a dramaturg per a sèries de ficció com ‘El cor de la ciutat’, ‘Nissaga de poder’ i pel·lícules com ‘Salvador (Puig Antich)’. El documental està plantejat principalment des del punt de vista dels advocats dels acusats, tres dels quals també parlen davant les càmeres (Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila), i inclou imatges inèdites de moltes de les reunions que van mantenir els lletrats, en les quals debatien les seves estratègies a seguir i mostraven els seus desacords amb el tribunal.

«Vam intentar entrevistar jutges, fiscals, però l’únic protagonista del judici per part de la fiscalia que s’ha prestat a defensar la seva posició és Javier Zaragoza, a qui estic molt agraït», es justifica Arcarazo respecte a la presència més gran de la part de la defensa, tot i que incideix que també compten amb el testimoni d’«altres juristes que han defensat la posició de la fiscalia».

El relat, que compta amb la veu en ‘off’ de l’actor Jordi Boixaderas (Ventdelplà), es nodreix de part de les més de 400 hores d’emissió en directe de les 54 sessions de vista oral que es van celebrar al Tribunal Suprem, així com de més de 30 entrevistes realitzades a tots els implicats: advocats, jutges, fiscals, juristes, experts, pèrits, acusats, familiars, observadors internacionals, testimonis i representants de les forces i els cossos de seguretat de l’Estat. Entre els testimonis que apareixen hi ha, per exemple, els d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Roger Torrent, expresident del Parlament; l’expresident Carles Puigdemont, i la Premi Nobel de la Pau Jody Williams.

«Visió crítica»

Notícies relacionades

«És un treball fet amb honestedat, però no amagaré que ofereix una visió crítica d’un procés judicial que ha sigut posat en qüestió per diversos organismes internacionals», reconeix Arcarazo. «Aquesta visió crítica és sana i necessària. El que ens hauria de preocupar és si un tribunal és parcial o no, no si un documental ofereix una visió crítica sobre alguna cosa», afegeix sobre aquest projecte, que esperen vendre internacionalment, ja que en tenen preparada una versió en anglès. Més explícit va ser Roures quan va presentar el primer dels seus treballs sobre la trilogia del procés: «Hem volgut desmuntar el mite que el Tribunal Suprem és un tribunal objectiu», va comentar.

Alguns dels capítols d’‘El judici’ s’utilitzen per contrarestar amb imatges les declaracions de membres dels cossos policials durant el judici sobre l’esdevingut en dates com l’1-O i el 20-S, una cosa que van reclamar insistentment les defenses dels acusats. «Es veu com la versió que s’estava oferint durant la vista oral no es corresponia en absolut amb els fets que van passar», denuncia el director. I també dona veu a alguns dels testimonis de les defenses rebutjats pels tribunals. «És un procés que té molts punts foscos i nosaltres els ensenyem», afirma.