TU I JO SOM TRES

TVE-1: la falsa ‘exclusiva’ sobre Rajoy

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Jesús Cintora (‘Las cosas claras’, TVE-1) ha desplaçat una reportera perquè entrevisti sobre la marxa Mariano Rajoy en una de les seves habituals caminades matutines.

Rajoy anava a la seva natural velocitat de fragata caminadora, per una carretera feréstega. La reportera el seguia micròfon en mà preguntant-li si sabia qui era M punt Rajoy, si es trobava tranquil.... Rajoy va canviar de direcció un parell de vegades, sense dir ni una paraula, i va entrar en un vehicle i va desaparèixer de seguida.

Malgrat que Rajoy no va dir ni piu, i que la gravació dura a penes 29 segons, Jesús Cintora estava exultant. Va manar sobreimpressionar l’inútil moment amb un vistós rètol que deia en majúscules «EXCLUSIVA», i es fregava les mans davant tan colossal instant aconseguit. I nosaltres ens preguntàvem a casa ¿EXCLUSIVA? ¿On és l’EXCLUSIVA?

¡Ah! Això mateix es preguntaven periodistes importants de TVE, com Carlos Franganillo, Marc Sala o Xabier Fortes, que de seguida van formular el seu disgust als seus comptes de Twitter advertint que això no és periodisme, i que aquest tipus de sensacionalismes no caben en una televisió pública. Efectivament, estic amb Fortes, Sala i Franganillo. El que estava fent Cintora no era informació. Ni periodisme. Ni cenyir-se al llibre d’estil d’una TV pública. Sens dubte aquesta manera de fer televisió no ajuda que TVE recuperi el seu prestigi informatiu.

Notícies relacionades

Segurament preocupat per les audiències, Cintora ha decidit abraçar el ‘modus operandi’ de les cadenes privades, sobretot ‘telecinqüe’, aquest estil que fa 30 anys que practiquen i que consisteix a desplegar càmeres i reporter@s amb micro a la recerca de famosets. Els agafen pel carrer, entrant al cotxe, visitant una botiga o una cafeteria, i no importa que no diguin res en absolut. Amb la xafarderia de la imatge, i molt comentari al plató escurant l’assumpte, n’hi ha prou per omplir hores de televisió amb especulació sense contingut. 

Hi ha una altra història subjacent en aquest cas. Una història de malestar a TVE des que es va contractar el presentador i l’equip de ‘Las cosas claras’ a través d’una productora externa. Molts són de l’opinió que potser podien haver creat aquest programa a partir de la mateixa Corporació RTVE. Sembla que de personal no els en falta. Hi ha més de 6.000 treballadors en plantilla en aquesta empresa pública.