Exclusiva de la tele estatal

TVE-1 entrevista Barack Obama a ‘Informe setmanal’

La xerrada amb Cristina Olea s’emetrà en la seva versió sencera al Canal 24 Horas i a la web de RTVE

zentauroepp36644623 us president barack obama holds a year end press conference 161216225208

zentauroepp36644623 us president barack obama holds a year end press conference 161216225208 / SAUL LOEB

3
Es llegeix en minuts

TVE emetrà aquest dissabte una entrevista a l’expresident dels EUA Barack Obama feta per la seva corresponsal a Washington, Cristina Olea. Es tracta de l’única entrevista a una televisió espanyola concedida per l’exmandatari nord-americà. La xerrada s’emetrà al programa ‘Informe semanal’ (21.30 hores) i en la seva versió sencera a les 23.30 hores a la web rtve.es i el Canal 24 Horas.

En una llarga conversa per videoconferència amb la corresponsal, Obama parla del nou rumb de la primera potència mundial, l’auge dels extremismes i el futur d’Europa, entre altres temes, en una entrevista en què es mostra molt pròxim. Les seves memòries sobre el seu pas per la Casa Blanca acaben de sortir en espanyol, en un llibre titulat ‘Una tierra prometida’.

L’exmandatari parla de com «el populisme ha anat en augment»: «Aquí als EUA sempre ha existit una tensió i un conflicte entre qui pensa que ser nord-americà es basa en l’herència, la raça i el patriarcat i qui vol una visió més inclusiva».

És un fenomen que també, diu, es viu a Europa, dividida entre qui se sent còmode amb la diversitat, persones de diferents llocs i diferents actituds sobre la sexualitat o la religió... i persones que troben aquests canvis confusos, frustrants, ofensius i en violació de les seves creences més profundes».

Assalt vergonyós

Sobre l’assalt al Capitoli, alerta que «fins i tot el país més ric, les democràcies més avançades, no eren immunes». «Aquest és el tipus de problemes que veiem a Rússia, Turquia i les Filipines i a Birmània. Però resulta que també hi ha problemes als EUA, Espanya, Hongria i Alemanya», indica.

Obama expressa també el seu disgust i frustració per com el seu antecessor, Donald Trump, ha gestionat la pandèmia que ha matat 400.000 nord-americans. «El Govern importa, i els ciutadans han de prestar atenció i participar i votar en una democràcia si volen el tipus de govern que pot ser eficaç, perquè quan els ciutadans no participen, el buit s’omple de demagògia i, sovint, deriva en incompetència, falta de responsabilitat i corrupció». 

La bona notícia, afegeix, és que quan mires les enquestes, els joves «aprecien la diversitat i és menys probable que tinguin actituds racistes o que pensin que d’alguna manera les dones s’haurien de mantenir al seu lloc». «Rebo el meu optimisme dels joves perquè crec que s’estan movent en la direcció correcta. Són les persones grans, les persones amb cabells blancs de qui crec que hem de preocupar-nos. I és d’esperar que puguem fer que les coses avancin en una millor direcció prou temps perquè els nostres fills se’n facin càrrec», apunta.

Càrrega pesada

Sobre com va viure la seva família el seu pas per la presidència, Obama confessa que «és una càrrega enorme per a la família». «Crec que la presidència dels EUA exerceix encara més pressió sobre la família que la majoria dels líders, diguem a Europa, només per la situació de seguretat, la publicitat, el grau en què aquí no tenim la separació entre cap d’Estat i cap de govern». El president dels EUA i la primera família són vistos com a símbols del país i del govern, i no només com les seves funcions ministerials».

Respecte a les seves filles, assenyala que gràcies a la seva dona, Michelle, i la seva sogra, que se’n va anar a viure amb ells, es es van adaptar a la seva nova vida. «Ens preocupava si estarien malcriades o potser molestes per haver de créixer en un ambient tan estrany. I han resultat ser unes dones joves intel·ligents, amables, divertides i considerades. No en podria estar més orgullós», acaba dient.

 

 

 

Notícies relacionades