Judici per amiant

La Seguretat Social reconeix només 45 dies treballats a José María Íñigo a TVE

La cadena estatal obvia les tres dècades de treball del periodista mort entre els 60 i els 80 per eludir la seva responsabilitat

José María Iñigo

José María Iñigo

1
Es llegeix en minuts

La vista oral del judici per la presumpta intoxicació per amiant del periodista José María Íñigo s’ha vist marcada per una notícia sorprenent: la Seguretat Social només li reconeix 45 dies cotitzats per la seva feina aTVE. Segons publica el portal ‘Vertele’, l’ens públic ha presentat un informe sobre la vida laboral del mort presentador en què només consta un mes i mig treballat, període que discorre a partir del 2004.

La resta de la llarguíssima carrera professional d’Íñigo a la televisió estatal, que va començar als anys 60, no apareix en el seu dossier laboral. Per acabar-ho d’adobar, TVE estima que només quatre o cinc d’aquests 45 dies cotitzats en la corporació pública s’haurien produït en aquests estudis on ja s’ha reconegut l’existència d’amiant en el passat.

El jutjat social número 2 de Madrid ha celebrat aquest dijous la vista en la qual la família d’Íñigo mira de demostrar que el càncer que va acabar amb la seva vida es va deure a una malaltia professional, a l’inhalar durant anys l’amiant que recobria els estudis de TVE de Prado del Rei.

Demanda continuada

El periodista va presentar el 2015 una demanda després de ser-li diagnosticat un mesotelioma pleural, tumor molt poc freqüent que s’associa a la intoxicació per amiant. La seva família ha continuat el litigi perquè la Seguretat Social reconegui que va morir a causa d’una malaltia professional.

Si ho aconsegueix, interposarà demanda contra RTVE, ja que Íñigo va treballar molts anys en els estudis de Prado del Rei, que a partir del 2011 va començar a rehabilitar o demolir TVE al constatar l’existència d’amiant.

Notícies relacionades

Segons els documents presentats en la vista oral per la corporació estatal, només constaria en la Seguretat Social la segona etapa professional d’Íñigo a TVE-1, iniciada amb la seva tornada el 2004 a la cadena pública per posar-se al capdavant de ‘Carta de ajuste’ i posteriorment comentar les retransmissions del Festival d’Eurovisió.

D’aquesta manera, s’ometen les tres dècades de feina que va acumular el periodista entre els anys 60 i els 80, període en què va presentar espais tan populars com ‘Estudio abierto’, ‘Directísimo’ i ‘Esta noche... fiesta’. TVE miraria així de desviar la seva responsabilitat per la possible intoxicació, ja que els símptomes apareixen diverses dècades després de produir-se. 

Temes:

TVE Amiant