se celebra aquest diumenge

‘La Marató’ de TV-3 es cola als hospitals catalans

El ‘teletón’ està dedicat aquest any a recaptar fons per lluitar contra el coronavirus

Mònica Terribas, Jordi Basté, Laura Rosel i Raquel Sans en són els presentadors

17 12 2020  Sant Joan Despi Rdp presentacio de La Marato 2020  contra la Covid 19   foto  Jordi Play

17 12 2020 Sant Joan Despi Rdp presentacio de La Marato 2020 contra la Covid 19 foto Jordi Play / Jordi Play

3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En un any com el 2020, en el qual la irrupció del coronavirus ho ha trastocat tot, ‘La Marató’ de TV-3 també ha hagut de readaptar-se per culpa de l’emergència sanitària. El tradicional ‘teletón’ solidari de la cadena catalana celebra aquest diumenge 20 de desembre la seva 29a edició dedicat a divulgar i recaptar fons per a la lluita contra la Covid, la malaltia que ha marcat l’any i que va obligar l’abril passat a canviar la temàtica del programa, que inicialment havia de posar el focus en la salut mental. Els hospitals, que s’han convertit en l’epicentre de la notícia per culpa de la pandèmia, cobraran un especial protagonisme durant aquesta ‘Marató’ de 15 hores, ja que Mònica Terribas, Jordi Basté, Laura Rosel i Raquel Sans, els presentadors, seran durant tot el matí en diversos centre sanitaris de Catalunya per conèixer de primera mà la feina dels professionals. No serà fins a la tarda quan es traslladin al plató de TV-3 de Sant Joan Despí, on continuaran donant veu a metges i malalts, en una tasca divulgativa que es combinarà amb actuacions musicals.

«És la primera vegada que ‘La Marató’ parla d’una malaltia d’actualitat i, a més, absolutament desconeguda. Veníem de molts anys en què el programa se centrava en un coneixement científic contrastat durant dècades i ara ens hem trobat que tot s’anava construint a mesura que s’avançava», destaca Àngels Molina, directora de ‘La Marató’, sobre les particularitats d’un ‘teletón’ que començarà a TV-3 a les 9.30 hores, però el tret de sortida del qual el donarà Roger Escapa a ‘El suplement’ de Catalunya Ràdio, a les vuit. Durant tot el matí, els presentadors retran homenatge al personal sanitari des de diversos hospitals catalans: Basté connectarà des de la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic; Terribas des del recinte modernista de Sant Pau; Sans des del Vall d’Hebron, i Rosel, des del gran focus català durant la primera onada de la pandèmia, Igualada. Al llarg del dia, també hi participaran altres rostres habituals de la cadena, com Lluís Marquina, Xavi Coral, Toni Cruanyes, Eloi Vila, Tomàs Molina, Cristina Puig, Marc Ribas, Ramon Pellicer, Quim Masferrer i Espartac Peran, entre molts d’altres.

«La Marató» és un dels millors programes que es fan a Europa perquè uneix tot el món, gent que pensa de moltes maneres», afirma Basté. «Servirà per posar nom i cognoms a les xifres del coronavirus», recalca Rosel. «En un moment en el qual hem d’estar aïllats i no ens podem tocar o abraçar-nos, ‘La Marató’ serà un acompanyament col·lectiu i un gran aprenentatge que esperem que ens porti més conscienciació», afegeix Sans. Terribas, per la seva part, apel·la a la importància de la participació de l’audiència per ajudar la investigació: «El programa ha de servir per obrir una finestra i advertir que la vacuna no és la solució, sinó que quan torni a arribar un nou coronavirus la investigació ens agafi més preparats».

Obeses, Aitana i Orozco

Notícies relacionades

A la tarda, els presentadors es desplaçaran al plató, on se substituirà la tradicional «gran celebració» per una trobada «petita i segura d’amics», segons la directora del programa. En aquest nou escenari, on estaran acompanyats per la banda d’aquest any, Obeses, Basté, Terribas, Sans i Rosel protagonitzaran també un gag sorpresa. En l’apartat musical, hi haurà actuacions d’artistes com Aitana, Sílvia Pérez Cruz, Amaia, Antonio Orozco, La Pegatina, Miki Núñez, Stay Homas, Sopa de Cabra, Nil Moliner i Manu Guix, Sebastián Yatra, Beret, Diana Navarro i Rozalén, i gags de Carlos Latre.

Un altre dels canvis rellevants de ‘La Marató’ del 2020 serà que no hi haurà la típica imatge de centenars de voluntaris (alguns d’ells polítics) agafant els telèfons a les diverses demarcacions catalanes sinó que, a causa de les restriccions per la Covid, es donarà prioritat a les aportacions per internet, a tv3.cat/marato, per transferència, Bizum i caixers automàtics, als quals també es podrà accedir, a través d’un codi QR. Les línies telefòniques (900.21.50.50) es reservaran per a persones que no tenen accés als canals digitals o amb dificultats de mobilitat. Els sistemes participatius per recaptar fons també variaran, ja que moltes de les activitats que se celebraven per tot Catalunya han hagut de readaptar-se a aquesta ‘nova normalitat’. Tot i així, hi ha previstes més de 1.000 activitats de suport. «No es tracta de pensar en rècords, perquè seria molt injust intentar fer comparacions en aquesta ‘Marató’ tan diferent. El que importa és fer una gran xifra al marge de qualsevol altra consideració i aportar el nostre gra de sorra per afrontar la pandèmia», remarca Vicent Sanchis, director de TV-3.