NIT MONÀRQUICA

TV-3 dedica una programació especial a la marxa de Joan Carles I

El canal autonòmic recupera els reportatges 'El virus de la corona', 'De peó a rei' i el musical 'La família irreal'

zentauroepp54347893 cuni juan carlos200804091954

zentauroepp54347893 cuni juan carlos200804091954 / Daniel Ochoa de Olza

2
Es llegeix en minuts

Després de conèixer-se la notícia que el rei emèrit, Joan Carles I, deixa de residir a Espanya, TV-3 modifica la seva graella de nit per oferir una programació especial a partir de les 22.05 hores. La televisió autonòmica emetrà els reportatges ‘El virus de la corona’ i «De peó a rei», i a continuació el musical ‘La família irreal’.

’El virus de la corona’

TV3 recupera aquesta nit ‘El virus de la Corona’, que es va estrenar a ETB2, el segon canal d’Euskal Telebista. El reportatge, emès en el programa ‘360’ de la televisió basca, dirigit i presentat per la periodista Eider Hurtado, posa el focus en les últimes investigacions judicials que implicarien la monarquia espanyola.

A través del testimoni de periodistes que coneixen els moviments de les empreses ‘offshore’ en les quals figuren el rei emèrit Joan Carles I i l’actual monarca Felip VI com a propietaris, es posa llum a actuacions presumptament delictives.

En el reportatge intervenen José María Irujo (‘El País’), James Badcock (’The Telegraph’) i Caroline Zumbach (‘Tribune de Genève’), que s’endinsen en les últimes investigacions que han posat la monarquia espanyola contra les cordes. Tal com apunta l’expert en banca suïssa Rudolf Elmert, s’investiguen delictes que podrien transcendir del blanqueig de capitals.

A més, el programa va aconseguir parlar amb Corinna Larsen, investigada com a presumpta testaferro, que declara en exclusiva a ‘360’ que és víctima d’una campanya d’assetjament per part dels serveis secrets espanyols, amb amenaces de mort i amb el coneixement de la Casa del Rei.

¿Hi ha una operació d’Estat per salvar el rei? Els periodistes Carmen RigaltJuan Luis Galiacho Ana Pardo de Vera, experts en temes de la Casa del Rei, revelen les maniobres dels últims quaranta anys per evitar el desgast de la institució monàrquica.

’De peó a rei’

El reportatge ‘De peó a rei’ repassa la trajectòria del rei Joan Carles I. Es fa una semblança de la figura del monarca i se’n recorre la biografia i les diferents etapes del regnat de Joan Carles, amb especial atenció a la mirada des de Catalunya respecte a la figura del monarca.

El treball de Jordi Muixí analitza els antecedents, quan el 1969 Francisco Franco el nomena el seu successor; l’abdicació del seu pare, Joan de Borbó (tercer fill d’Alfons XIII) el 1977; l’etapa de legitimació democràtica, amb l’arribada de la Constitució, i, finalment, l’última etapa, en la qual, a causa dels casos que envolten la monarquia, ha distanciat la institució de la societat.

Notícies relacionades

A ‘De peó a rei’ participen l’historiador Joan B. Culla, que fa de fil conductor, i els testimonis, entre d’altres, de Miquel Roca, Jordi Carbonell, Narcís Serra Joan Antoni Samaranch.

’La família irreal’

Comèdia musical que té com a protagonista la família reial del ‘Polònia’. Els personatges del programa d’humor de TV-3 se’n van al teatre per oferir un espectacle apte per a tots els públics i tots els gustos. Una comèdia esbojarrada on la sàtira i la ironia es combinen amb números musicals.