TU I JO SOM TRES

TVE: un enfocament trampós a Poblet

El Telenotícies enganya sobre les manifestacions a favor i en contra dels Reis a Poblet

zentauroepp54197612 monegal200721153507

zentauroepp54197612 monegal200721153507

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Sol dir l’irònic i lúcid Antón Reixa que una imatge no val més que mil paraules, sinó que una imatge moltes vegades és el fracàs de la paraula. A la televisió aquesta advertència adquireix valor categòric. Per exemple, la visita dels Reis  a Poblet. Aturem-nos en com ens han explicat les cadenes públiques les manifestacions que s’han produït al seu voltant.

En el Telediario (TVE-1) ens van ensenyar primer la manifestació de protesta, amb la intervenció dels Mossos per impedir que poguessin acostar-se al monestir. Després ens van mostrar la manifestació a favor dels monarques. Deien: «Un altre petit grup s’ha mostrat a favor de la visita dels Reis», i ho van il·lustrar amb aquesta videofoto que els mostro, en què s’observa que els manifestants a favor de Felip VI estan frenats a la carretera per una tanca o barrera, a partir de la qual no poden avançar més. O sigui, els espectadors de TVE en traiem una clara conclusió: tant els manifestants en contra com els manifestants a favor van ser frenats per evitar que arribessin al monestir.

A la mateixa hora, en el TN vespre de TV-3, vam veure un relat i unes imatges diferents. Ens deien: «Una quinzena de manifestants convocats per Vox, aquests sí que han pogut arribar sense cap impediment fins a la porta del monestir». I ho van il·lustrar amb imatges d’aquesta manifestació a favor –aquests que crèiem frenats rere una tanca a la carretera– i els vam veure situats a la porta del monestir aclamant l’entrada del vehicle en el qual anaven els Reis.  Fins i tot vam poder observar com saludava complagut Felip VI aquestes mostres d’afecte.

Notícies relacionades

Podríem reflexionar ara sobre el dret a poder-nos manifestar a favor o en contra del que sigui, amb les pancartes i els lemes que desitgem. Sempre que sigui pacíficament, i sense lesionar les llibertats d’altres, jo crec fermament que cap poder té dret a bloquejar les nostres expressions. Però des del punt de vista estrictament televisiu està ben clar el que ha pretès TVE. Ha fet trampa amb la informació –i amb l’equívoca imatge seleccionada– perquè creguem que tant la manifestació de protesta com la manifestació de recolzament van rebre el mateix tracte a Poblet. Això és fals completament, com bé han demostrat aquesta vegada els TN de TV-3.