TU I JO SOM TRES

TV-3 i el blanqueig de la 'family'

zentauroepp53508558 monegal200523151813

zentauroepp53508558 monegal200523151813

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Dimarts passat dia 19 el TN vespre ens va sorprendre amb una peça dedicada a publicitar la penúltima estratègia dels advocats de la Pujol’s family. Ens van explicar, en qualitat de vibrant notícia, que els advocats defensors han presentat un requeriment o petició a l’Agència Tributària perquè transmeti a l’Audiència Nacional que hi ha gairebé un centenar de països al món que no han comunicat haver trobat diners amagats d’aquesta honorable família. I TV-3, per ajudar a la difusió d’aquesta estratègia dels advocats, ens va dibuixar un quadro dels diners a Andorra. Segons TV-3, 2 milions d’euros d’una banda, 4,5 milions d’una altra, i uns altres 2,4 milions que tanquen la llista.  En total 8,9 milions, i tots regularitzats i pagats els tributs. O sigui quatre duros en comparació amb la xifra de 2.000 milions amagats pel món, com s’ha anat especulant des de l’any 2014 en diferents mitjans.

¡Ah! Aquest relat que de sobte ens acaba d’oferir TV-3 és un important reforç de l’estratègia dels advocats defensors de cara a crear un estat d’opinió entre la ciutadania. Però és trampós com a servei d’informació que s’espera d’una cadena que encara s’intitula pública. Ens haurien d’haver informat que aquest gairebé centenar de països que, pel que sembla, col·laboren en la recerca dels diners amagats de la family (són els països englobats en el Common Reporting Standard) contrasten amb un altre centenar que són opacs, inclosos molts paradisos. Al món no hi ha 100 països, n’hi ha exactament 194.

També hauria d’haver explicat TV-3 per què publicita ara aquesta iniciativa dels advocats defensors. És antiga. És del 23 de gener. Alguns mitjans ja ho van publicar fa quatre mesos. És curiós, en aquest mateix Telenotícies, també van afegir un vibrant minireportatge recordant que el dia 19 feia 60 anys dels fets del Palau, amb imatges de Pujol, del 2013, recordant la tortura a la presó. ¡Ah! Un retrat perfecte el que TV-3 ha construït: va patir tortura i a Andorra, quatre duros.

Notícies relacionades

L’estratègia jurídica d’aquesta família, i els seus advocats, és totalment legítima. Tenen el dret a defensar-se. I a construir la defensa que considerin més intel·ligent i oportuna. Aquesta és una columna de televisió. Aquí només ressalto, una vegada més, les tramposes maniobres de TV-3, transformada en bugaderia.