TU I JO SOM TRES

Si vols menjar et raparem

lmmarco53375618 monegal para ell 11 05 2020200510192408

lmmarco53375618 monegal para ell 11 05 2020200510192408

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal

Ni rastre del coronavirus a l’illa dels mosquits (Supervivientes, Tele 5). Allà el que mana és la gana. És el sistema que practiquen els que dirigeixen aquest programa: els fan embogir racionant al mínim el menjar perquè s’enfrontin entre ells, es peguin, s’ataquin i donin espectacle com si fossin senglars enfurismats. Aquesta setmana la gran excitació l’ha protagonitzat Ana María Aldón, l’actual dona de José Ortega Cano. Tenia tanta gana que ha acceptat la proposta del programa: si et deixes rapar el cap et donarem un plat d’escudella. Amb aquesta maniobra del rapat Tele 5 ha aconseguit una gran celebració mediàtica, tones de fotos i rius de tinta.

El rapat com a profilaxi contra els polls és oportú. El rapat com a xantatge per aconseguir menjar, tot i que en aquest programa sigui inofensiu, recorda vexacions i càstigs feixistes. Al llibre La guerra civil en Córdoba, de Francisco Moreno Gómez (1985), es va publicar per primera vegada la foto d’un grup de dones rapades, gairebé unes nenes, de la localitat de Montilla. Els franquistes les van rapar l’agost de 1936 i les van obligar a ingerir notables quantitats d’oli de ricí perquè «facin fora del seu cos el comunisme». Alerta, rapar els caps no és un patrimoni exclusiu del feixisme. El 1944, les tropes alliberadores van rapar moltes franceses acusades de col·laboracionisme amb els nazis. La foto de Robert Capa La rapada de Chartres va fer la volta al món per a vergonya de tan demòcrates alliberadors.

Aquest rapat del concurs de Tele 5, repeteixo, és  simplement un xou. Però aquests dies la que va ser famosa presentadora Paula Vázquez ha esclatat referint-se a aquests que s’autoproclamen molt d’esquerres, molt «rojos i maricons», acusant-los de fer una televisió «misògina i masclista».

Notícies relacionades

Home, veient programes com Mujeres y Hombres y Viceversa, La isla de las tentaciones, Supervivientes, Sálvame, Sábado Deluxe o les ratomàquies Gran Hermano, sembla que Paula Vázquez té raó. La jove Carlota Prado, que va patir una intolerable vexació, violació o intent de violació, a Gran Hermano, en un cas que és als tribunals, acaba de declarar que li han ofert 25.000 euros, segurament perquè estigui calladeta durant el judici. Carlota els ha contestat: «La meva integritat no està en venda. No busco venjança, busco justícia».