'PREMIÈRE' EN 'STREAMING'

Movistar+ traça 'La línea invisible' d'ETA

La plataforma estrena aquesta nit els capítols 1 i 2 en obert al canal de Youtube

La presentació prèvia compta amb la intervenció d'alguns dels actors i el director

zentauroepp52934831 gente200403145430

zentauroepp52934831 gente200403145430

2
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Movistar+ estrena aquest dimecres, 8, la seva primera sèrie original basada en fets reals, La línea invisible, en què es narra l’origen d’ETA i el primer assassinat comès per l’organització, un fet del que aviat es compliran 52 anys. I com que la pandèmia impedeix una première en un cine, com es mereix, la plataforma ha organitzat un esdeveniment online obert a tots, en el qual es passaran els episodis 1 i 2 de la sèrie. Els clients de Movistar+ la podran veure completa a la plataforma sota demanda.

Presentada per l’actor Antonio de la Torre, amb la presència dels seus companys de repartiment Àlex Monner, Anna Castillo, Asier Etxeandia, Patrick Criado, Enric Auquer i el director Mariano Barroso, aquesta première virtual està disponible perquè els telespectadors puguin veure-la des de casa entrant al canal de Movistar+ a Youtube: youtube.com/movistarplus. La presentació comença a les 22.00 hores i seguidament es poden veure els dos capítols.

La línea invisible, una producció de Movistar+ en col·laboració amb Sentido Films, basada en una idea d’Abel García Roure, explica en els seus sis capítols la història d’ETA, una banda organitzada que va deixar al seu pas, al nostre país, 853 víctimes. Tot va començar el juny de 1968, quan el jove Txabi Etxebarrieta, el líder de l’organització, va traspassar la línia invisible assassinant la primera víctima: José Antonio Pardines, un guàrdia civil gallec de 25 anys.  

Hores després, era abatut en un enfrontament amb els agents. I passava a la història com el primer terrorista que matava i el primer a qui mataven. Primera víctima i primer màrtir. Els companys de l’etarra van decidir venjar-se’n assassinant el seu principal perseguidor, l’inspector Melitón Manzanas, i així va començar una de les etapes més fosques de la història d’Espanya. 

Els actors

Dirigida per Mariano Barroso, en el repartiment de la sèrie figuren Àlex Monner (Txabi Extebarrieta), Antonio de la Torre (Melitón Manzanas), Anna Castillo (Txiki), Asier Etxeandia (El Inglés), Patrick Criado (Txema), Enric Auquer (José Antonio Etxebarrieta), Emilio Palacios (Peru), Joan Amargós (Maxi) i Xoán Fórneas (José Antonio Pardines). També intervenen Pablo Derqui, Patricia López Arnaiz i Amaia Sagasti, entre d’altres.

Antonio de la Torre és Melitón Manzanas. / MOVISTAR+

«Monner és Etxebarrieta; Auquer, el seu germà José Antonio, i jo soc Maxi, el millor amic del germà i nòvio del personatge que interpreta Anna Castillo, Txiki», explica l’actor Joan Amargós, a qui fa uns dies vam veure a TV-3 al telefilm Èxode, de la batalla a la frontera.  

 La línea invisible se situa en els inicis d’ETA. Explica molt com funciona, el sentiment basc, la seva cultura, el silenci per la por del que diran... Se’n veuen els orígens de lluita obrera i com aquesta organització anarcosindicalista relacionada amb els moviments revolucionaris de Cuba, Israel i Algèria es converteix en un grup terrorista», explica l’actor.

La primera mort

Notícies relacionades

El punt de partida és el moment en què aquest grup de joves revolucionaris que lluita contra el franquisme traspassa la línia invisible que dona títol a la sèrie: la de matar. «No es decideix en una assemblea, sinó que hi ha un control policial i Txabi Etxebarrieta, que portava una pistola, mata un guàrdia civil. Per por, per desesperació... I no ho justifico, ¿eh?», puntualitza Amargós. 

 Trobo que és un tema que s’ha de tocar amb molt tacte. Tot i que potser és massa aviat, perquè al País Basc aquest sentiment persisteix», confessa. «La sèrie generarà polèmica. Tot i que el missatge que desprèn és conciliador», conclou.