TU I JO SOM TRES

Règies notícies: la cartera i la bragueta

L'opacitat sobre els diners de Joan Carles I comença a diluir-se: TVE informa sense vetos ni censures

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Aquestes noves gestes, tan milionàries i tan règies, de Joan Carles I, que està investigant la fiscalia de Suïssa, han provocat un curiós reflex televisiu. Al Telediario de TVE el tema ha rebut una atenció molt complerta. Ni han escamotejat res, ni han silenciat, ni s’han escapolit. ¡Ah! És notícia que TVE no s’hagi instal·lat en l’opacitat sobre els tripijocs atribuïts al monarca-bis. És veritat que en el terreny de la bragueta, amb les seves entranyables amigues escampades pel món, ja es va aixecar fa temps la censura. Però quant a les tèrboles mossegades a TVE encara imperava l’omertà informativa.

Aquesta vegada no. Al ‘Telediario’ estrella, de les 21 hores de dijous, van elevar l’assumpte a categoria de notícia destacada, i després la van detallar amb amplitud. És curiós, mentre a TVE informaven, a les Notícies d’A-3 TV passaven de puntetes. Ho van enfocar de forma esbiaixada, tramposeta («Frecs al Govern» deia el rètol d’arrencada). És a dir, en lloc d’informar-nos sobre els foscos enrenous monetaris de l’emèrit, van desviar el focus d’atenció ressaltant que els dos socis del Govern ¡una altra vegada no es posen d’acord!  ¡Ahh! Se’ls va veure una mica el llautó, sí.

En el camp de l’humor ha sigut diferent. Allà trobem sempre la millor informació camuflada d’humorisme. A El intermedio es preguntaven per què el rei Abdul Aziz Al-Saud de l’Aràbia Saudita li va donar a Joan Carles I 100 milions de dòlars d’amagatotis, ficats en comptes opacs a través d’un testaferro. La pregunta és pertinent. Normalment qui paga les comissions és el constructor. Ho fa per assegurar-se que el corrupte de torn li assigni l’obra. En aquest cas sembla que es tracta de l’AVE a La Meca. O sigui que tirant del fil potser es descobreix que a més dels 100 milions saudites hi ha també comissions milionàries pagades pels constructors de l’AVE, que són d’aquí.

Notícies relacionades

Però el que més va indignar Wyoming  –i aquí venen les rialles– és que li hagi regalat 60 milions a Corinna, mentre una altra amant que tenia a Ginebra només li hagi donat un. «¡Quina injustícia!», clamava Wyoming. Afegint: «I molt pitjor el que li ha passat a la víuda del pobre elefant de Botswana: a aquesta ni un duro». Té raó: li mata el marit i no li dona ni un euro de compensació. ¡Ahh! Un Toisó d’Or per a aquesta elefanta vídua seria de justícia.