TU I JO SOM TRES

La por del virus es mitiga amb humor

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

En l’estimable programa especial dedicat al coronavirus que acaba d’emetre TVE-1, la seva presentadora, Rosa María Molló, ens convidava a reflexionar sobre com combatre la por. Parlant amb experts, experts de veritat en la investigació clínica i sanitària, van arribar a la conclusió que en aquesta epidèmia l’emoció ha colonitzat la raó. I que del contagi emocional sorgeix immediatament l’espant. El pànic. Hi estic d’acord. Els vaig advertir fa uns dies que si per casualitat, fent zàping, cauen de sobte en un aquelarre de tertulians a granel d’aquests que sense ser experts en res opinen de tot, fugin-ne immediatament. La infecció per contagi televisiu que poden provocar és gairebé pitjor que la que causa el mateix virus corona. O sigui, i en primer lloc, consumeixin programes que abordin el tema seriosament, amb experts.

Una altra mesura efectiva, en el pla psicològic personal, és desdramatitzar utilitzant l’humor. L’altre dia la popular col·laboradora d’El hormiguero Yibing Cao ens deia que al seu país (la Xina) està circulant entre la població aquest fet divertit: «Des que hi ha coronavirus han augmentat els divorcis. Molts matrimonis, obligats a estar junts les 24 hores del dia, tancats a casa per la quarantena, s’han adonat que no se suporten». ¡Ah! Podríem considerar-ho una variant ‘sui generis’ del famós humor groc. Ens provoca rialles que ajuden a combatre la por.

Notícies relacionades

El intermedio de dimecres li van posar a un transeünt una garrafa de plàstic, d’aquestes de cinc litres, pel cap, a tall d’escafandre, i li van dir que estaria protegit perfectament.  El ciutadà es va prestar a la broma i la imatge que es va aconseguir va ser molt divertida i jocosa.

A més de fer programes seriosos amb experts que ens transmetin informació fiable i solvent, programes que evitin el sensacionalisme, la xafarderia o el simple pourparler per omplir hores de tele, a més de tenir el dret a una televisió responsable, em sembla positiu per a l’audiència que els humoristes també abordin el tema. No és banalitzar la gravetat de l’epidèmia, és somatitzar-la de forma irònica perquè no ens neguitegem amb l’ansietat i la por. La comicitat és el millor antídot del pànic. Per això el fanatisme ideològic és el gran enemic de l’humor.