TU I JO SOM TRES

El pitjor del coronavirus: les 'fake news'

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Per ensenyar-nos la terrorífica i roïna potència dels que ens bombardegen amb notícies falses sobre el coronavirus, Ferreras (Al rojo vivo, La Sexta) ha connectat amb Lorena Baeza (Newtral). Aquesta periodista ens ha mostrat el que acaba de passar amb un metge epidemiòleg que ha sortit en un important canal de la Xina. Informava la població que si no s’hagués actuat amb rapidesa la xifra d’afectats podria estar ara en més de 100.000, o en diversos centenars de milers potser. Aquesta al·locució televisiva de l’expert sanitari ha sigut convenientment manipulada, tallada i enviada a la xarxa –i represa per algun desaprensiu o canal sensacionalista de TV– eliminant la primera part del seu missatge, i quedant la seva al·locució en aquests termes: «La xifra d’afectats podria estar en més de 100.000, o en diversos centenars de milers». O sigui, li fan dir el contrari del que informava. Coneixem bé les moltes fake news, mentides i falsedats que es poden perpetrar al voltant de la política. També sobre la història. Ara envaeixen també el terreny sanitari. Només es necessita un bon enrenou propulsor –un canal de TV o la mateixa xarxa són ideals– que vagin repetint els missatges falsos. Això té encara més perill que el mateix virus del qual estem parlant.

Notícies relacionades

Permetin-me un consell personal: si fent zàping topen amb un plató ple d’opinants i tertulians que abans-d’ahir parlaven de la bombolla immobiliària, ahir del preu dels musclos i avui del coronavirus, procurin no quedar-se en aquest aquelarre. El mínim que se li pot exigir a la tele –i més tractant-se d’un tema tan greu– és que si munta taules de debat sobre el virus ho faci amb professionals de la sanitat, científics o investigadors acreditats.

QUAN EL PAPA BENEÏA URDANGARÍN .– Aquest exercici de mirar enrere amb intenció i perspicàcia que ens fa Ana Pastor a ¿Dónde estabas entonces? ens ofereix moments impagables. Aquesta setmana es va aturar al 2006. Dels molts successos que ens va mostrar n’hi ha un que, vist avui, és espatarrant. Va ser durant la visita del Papa a València. Van repescar aquest instant en què Iñaki Urdangarin se li acosta i Benet XVI el beneeix amb tota la pompa. Joan Carles I, que també hi era, feia una cara de satisfacció bàrbara. ¡Ahh! Hi ha moments en la vida papal de voler-se fer fonedís.