Jordi Évole, a la presó

L'expresentador de 'Salvados' torna a La Sexta amb 'Lo de Évole', un programa en el qual explica la història de persones que han sigut, són o ingressaran a la presó

Oriol Junqueras, Sandro Rosell, Francisco Granados i Santi Cobos són alguns dels protagonistes, tot i que hi haurà testimonis de persones anònimes

ialvarez52067945 gente television jordi evole  lo de evole200131205629

ialvarez52067945 gente television jordi evole lo de evole200131205629

2
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al maig, Jordi Évole va anunciar que deixava Salvados en mans de Gonzo i que preparava un nou projecte. I aquest diumenge, 2 (La Sexta, 21.15 hores) veurà la llum aquest nou programa, Lo de Évole, en el qual es coneixeran les històries de persones que han sigut, són o ingressaran a la presó. Personatges coneguts, com el líder d’ERC, Oriol Junqueras; l’expresident del FC Barcelona Sandro Rosell, i Francisco Granados, ex mà dreta d’Esperanza Aguirre. Però també delinqüents reincidents, alguns de famosos, com Santiago Cobos, i persones anònimes que un dia van cometre un error i l’estan pagant.

I tot i que ha aconseguit la primera entrevista amb càmeres amb Oriol Junqueras a Lledoners (la gravació del qual va coincidir amb l’anunci de Quim Torra de noves eleccions i així va poder recollir la perplexitat del líder d’ERC, que no en sabia res), en el programa d’estrena només se’n recollirà un ampli avanç, ja que Évole vol que la primera de les 10 entregues serveixi per explicar el per què d’aquest tema i buscar al seu referent, Jesús Quintero, que fa 25 anys entrava a les presons amb ‘Cuerda de presos’ sense limitacions. «En canvi jo m’he trobat un mur, sobretot del Ministeri de l’Interior. Així que farem una comparativa de com eren les coses fa 25 anys i ara, i veurem que hem anat perdent quant a obertura, transparència i llibertats».

El periodista, que reconeix que aquest és el seu projecte més personal («igual és una miqueta més íntim»), assegura que la conversa amb Rosell remourà consciències: «Va començar a escriure un diari des del primer dia que va entrar a la presó i això li permet recordar moments puntuals del seu pas per la presó molt impactants». A més, l’expresident del Barça vol denunciar amb noms i cognoms els culpables d’haver passat dos anys a la presó. «Aixecarà ampolles», avança.

Notícies relacionades

Santiago Cobos, de qui diuen que va inspirar a Luis Tosar per al seu paper a Celda 211 per protagonitzar el seu motí a Saragossa, tampoc deixa indiferent. «Té una gran història i t’ho explica d’una manera que t’arriba molt dintre». Perquè aquesta és una de les intencions de Lo de Évole: conèixer la persona que hi ha rere el pres. «En aquesta època tan castigadora en què un sector molt sorollós demana endurir les penes i que es compleixin íntegres, volem parlar amb presos i expressos i intentar empatitzar i comprendre». La seva intenció és escoltar sense jutjar. «És difícil, perquè davant de depèn quins delictes et surt el judici de seguida, però ho intentarem».

El periodista eludeix revelar si al programa apareixerà Iñaki Urdangarín. Amb qui segur que no comptarà és amb cap dels Pujol. «No ha sigut possible». Entre els anònims, Évole l’han impactat especialment els presos per delictes de trànsit, a qui els ha dedicat un programa. «Persones com nosaltres que per haver agafat el cotxe després d’haver begut i provocar un accident amb resultat d’un mort els cauen tres anys de condemna». Segons Évole, pot arribar a conscienciar. «A nosaltres ens ha tocat. Jo ara vaig amb el cotxe bastant més a poc a poc del que anava», confessa. Quant a aquesta creença que per als anònims de vegades la justícia és més dura, Évole afirma: «Hi haurà casos que recolliran això».