TU I JO SOM TRES

Busquen emmordassar prohibint imatges

La prohibició a Arús a emetre imatges de 'Masterchef' és un altre intent d'aniquilar qualsevol anàlisi sobre la tele

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

L’experiment Arús la nuit a A-3 TV (Arusitys prime) segueix en caiguda lliure. Ja vaig advertir quan van estrenar, que aquest programa s’havia de replantejar de nou, o no subsistiria. Però avui no vull incidir en aquesta ferida. Avui toca reflexionar sobre el que va dir, trist, l’altre dia Alfons Arús en el seu matinée de La Sexta (Aruser@s): «S’ha acabat Masterchef Celebrity. Però aquesta vegada, de forma inesperada, ens han prohibit emetre’n cap imatge». O sigui, la tele busca l’opacitat sobre qualsevol intent de reflexió sobre ella mateixa. I Arús afegia, amb pesar: «¡Sempre hem parlat del programa en positiu, sempre des de l’admiració!».  Doncs ni així, ni amb bona lletra i admiració infinita. Aquesta decisió prohibitiva de TVE, i la productora de Masterchef (Endemol Shine Group), segurament s’ha produït, puntualment, per alguna exclusiva que han firmat amb alguna revista. La presència al programa de l’egregi tàndem Isabel Preysler &Mario Vargas Llosa així ho fa sospitar. Però TVE, que és cadena pública que paguem tots els habitants del país, no pot ni ha d’entrar en martingales monetàries, ni de bon tros en prohibicions sobre els seus continguts, que són públics.

Notícies relacionades

S’inscriu aquest veto o restricció dins del que ja venen perpetrant els imperis privats. Mediaset, fonamentalment, prohibeix l’emissió de qualsevol imatge que ella hagi emès. Es tiren a l’esquena el Conveni de Berna, on es va consagrar mundialment el dret de cita, en particular els annexos afegits en la revisió de 1971, i que també recull la llei de la propietat intel·lectual espanyola de 1996, concretant que és totalment legal (i necessari, afegiria jo) reproduir part d’una obra literària o audiovisual, amb finalitats d’anàlisis educatives, científiques, o crítiques. Però al negoci de la tele no li agrada que s’analitzi com fan el seu producte. Intenten impedir com sigui qualsevol reflexió. Volen silenci. Mordassa. Morrió. Opacitat en lloc de transparència.

Però els seus vetos i tabús s’estan regirant contra ells mateixos. Mirin el que li passa a T-5 amb el greu cas de la suposada violació de Carlota Gran Hermano 2017. Creien que amb el seu emmordassament el cas quedaria tapat, ocult, i ningú diria ni ase ni bèstia. Però el tema ja està als tribunals i més de 30 empreses ja han retirat de GH els seus anuncis.