AQUESTA NIT, A LES 22.30 HORES

Un capo de la Camorra: «La independència de Catalunya és un teló per operar sense fer soroll»

El reporter David Beriain descobreix a 'Clandestino en España' (DMax) com la Camorra ha convertit Barcelona en el centre neuràlgic dels seus negocis il·legals de la costa mediterrània

1

1

2
Es llegeix en minuts

El reporter navarrès David Beriain, especialista a posar veu, rostre i ànima als que viuen al marge de la llei, treu aquest dimecres a la nit a la llum els negocis de la Camorra napolitana a Barcelona‘Clandestino en España’ (en DMax, a les 22.30 hores) viatja a Catalunya, concretament a la seva capital, centre d’operacions d’aquest clan mafiós que controla gran part del narcotràfic que es produeix a la costa mediterrània espanyola, que ells denominen ‘Costa Nostra’.

Els membres de la Camorra napolitana es camuflen entre els quatre milions de turistes italians que visiten Espanya cada any i els 250.000 que resideixen al nostre país. Alguns d’ells han creat tot un entramat de negocis il·legals a Barcelona, centre neuràlgic d’aquesta organització criminal.

Però, ¿com ha arribat Espanya a convertir-se en el santuari de la màfia? Beriain parla amb un dels màxims responsables d’intel·ligència dels Mossos d’Esquadra contra el crim organitzat i diversos experts en aquests assumptes per entendre a què es dedica aquí la Camorra.

Més de 100 edificis a Diagonal Mar

El periodista entrevista diversos capos. Entre ells, un que té 20 persones treballant a Espanya (a més de molts nois). Assegura que té tants negocis a Barcelona que no pot ni explicar-los. I afirma que la independència de Catalunya és «un teló» perquè la camorra pugui operar a l’ombra, «sense fer soroll». Mouen «un munt de diners, moltíssims». No ho tenen aturat, assegura, «perquè si no agafa pols». S’inverteix en negocis com restaurants, discoteques, hotels... Sense cap pudor, explica: «Tenim tantes coses que ens portaria un dia explicar-les». El mafiós explica que als diaris només es parla de política i independència, «i mentrestant, fem els nostres negocis a l’ombra». I és que no els agrada la publicitat, admet amb sorna a Beriain, amagant la seva cara rere un passamuntanyes. «Tenim 100 edificis només a Diagonal Mar, hem construït molts gratacels». És l’anomenada ‘rentadora’ de diners tèrbols. Els negocis es registren amb altres noms.

Notícies relacionades

Un altre capo d’un dels clans més forts li ensenyarà al reporter com els narcos li porten cocaïna a l’interior de pinyes, i li parlarà sobre la seva relació amb la Camorra i les múltiples formes que tenen d’introduir la droga al port de Barcelona. 

El periodista també es retroba amb Maurizio Prestieri, un important excapo de la màfia napolitana amb qui se cita a Madrid perquè li expliqui per què el nostre país és el lloc preferit per la màfia per rentar diners, traficar i refugiar-se. Després de ser arrestat a Marbella el 2003, Prestieri va passar diversos anys a la presó i ara col·labora amb la policia com a confident. «Benidorm, Alacant, Torrevieja, Barcelona... No fa falta ser científic per saber què passa. Algun dia se la coneixerà com l’«espanyacamorra», li assegura l’excapo.