TU I JO SOM TRES

Una porra policial com a estigma identitari

Envien objectes a l'espai perquè els marcians entenguin la catalanitat

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Ha acabat aquesta setmana a TV­3 la primera temporada de Manual de supervivència. Ha sigut un programa curiós. Una col·lecció de criatures de diferents nacionalitats circulaven per Catalunya buscant els trets diferencials de nosaltres, els catalans. Persones de tot el món mundial anaven a la recerca de l’essència còsmica de la catalanitat.  ¡Ah! Crec que va ser Josep Pla qui deia que només es pot ser universal partint del més absolut concepte pagès. S’ha d’anar amb compte amb els mordaços aforismes de Pla. Tenen segones intencions. De vegades buscant la universalitat no passes de provincià.

Fa dos o tres setmanes els visitants internacionals anaven darrere dels grans signes culturals catalans. Davant la façana de la Passió de la Sagrada Família van quedar absorts i extasiats. Van considerar que era cultura en estat pur. Tinc un amic, que va ser molts anys catedràtic a la Facultat de Belles Arts, que sempre em diu que a l’escultor que va esculpir les figures d’aquesta façana li va sortir sense voler un homenatge al món del còmic. Al Capitán Trueno, per ser exactes. El còmic també és cultura al cap i a la fi.

Aquesta setmana els visitants van preguntar qui és el líder més líder que tenim ara mateix a Catalunya. Estudiaven noms: Sor Lucía Caram, Isidre Fainé, Óscar Camps, el ninot Mic del Club Super3, Pilar Rahola... Va sortir elegit Pep Guardiola. Ens van advertir: «No hi ha polítics perquè només ens interessen líders». ¡Ah! Bona estocada a la domèstica classe política nostrada. Però el cop més interessant va ser quan van preguntar què podríem enviar a l’espai perquè els extraterrestres, per exemple els marcians, sabessin què és Catalunya i què som els catalans. Va triar enviar a l’univers sideral una caixa amb una barretina, una calculadora i un pa de pagès. Hi havia també un altre objecte seleccionat, que no va ser escollit per molt poc: una porra d’aquestes que la policia utilitza per donar cops. ¡Ah! Li va anar d’un pèl que aquesta porra no la fiquessin també a la caixa.

Notícies relacionades

A 24 hores de l’1-O, que el programa tregui una porra policial està en sintonia amb les pallisses del 2017 que TV-3 ens recorda diàriament. Si arriben a enviar la porra a l’espai, els marcians segur que quedarien alarmats. La porra és un estigma. Una nafra com a signe identitari. Jo crec que TV-3 els renovarà temporada.