UN FENOMEN EN ALÇA

Escapa't a la teva sèrie favorita

Proliferen els 'escape room' inspirats en ficcions televisives famoses. A l'octubre arriba a Barcelona la de 'La casa de papel'

zentauroepp49107830 milan  italy   july 17    l r  luka peros  miguel herran  es190809202906

zentauroepp49107830 milan italy july 17 l r luka peros miguel herran es190809202906 / Stefania D Alessandro

5
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

Fa temps que veure una sèrie va deixar de ser només veure una sèrie. En els últims anys, la irrupció de les plataformes de ‘streaming’ que permeten el consum a la carta de les temporades i alimenten la devoció dels seguidors més acèrrims, ha fet florir una autèntica indústria del lleure al voltant de les sèries en què es donen la mà solucions variades i imaginatives com estrenar episodis a sales de cine, organitzar excursions als escenaris del rodatge o celebrar quedades de fans. L’últim ‘spin off’ del ‘fenomen seriemania’ no es veu ni es visita: es viu i es juga.

Eleven i la seva colla de ‘Stranger Things’.

Al llarg del 2019 han proliferat per tot el país els ‘escape room’ inspirats en algunes de les sèries més populars. Aquest estiu, i al llarg de la tardor, a Espanya hi haurà funcionant alhora més d’una dotzena de jocs immersius basats en títols com ‘Joc de trons’, ‘La casa de papel’, ‘Prision Break’, ‘Narcos’ o ‘Stranger Things’, entre d’altres. En aquests, els participants han de resoldre diferents proves físiques i mentals relacionades amb la trama de la sèrie en qüestió, i han de fer-ho tancats en espais que prèviament han sigut decorats amb attrezzo copiat de la producció.

Al juliol, els fans de ‘Joc de trons’ van poder imaginar-se a si mateixos travessant les estepes de Winterfell a l’‘escape room’ que els creadors de la sèrie van oferir a dos centres comercials de Barcelona (el xou ja va finalitzar, però després de l’estiu continuarà a altres emplaçaments de València, Màlaga, Almeria i Madrid). Ara mateix, poden fer el mateix els seguidors de ‘Chernobyl’, ‘Narcos’ i ‘Sherlok Holmes’ que decideixin contractar els jocs immersius inspirats en aquestes ficcions que brinden en diferents locals d’‘escape room’ de Barcelona, l’Hospitalet i Viella.

El plat fort arriba a la tardor

Al setembre, els seguidors de ‘Prision Break’ podran disfrutar del seu títol favorit mentre intenten escapar-se de la falsa Penitencieria Federal de Sona –la localització de la tercera temporada– que aquests dies estan preparant-los a la sala barcelonina d’‘escape room’ Questory. Però el plat fort per als amics de ‘jugar a les sèries’ arribarà a la tardor: a partir del 18 d’octubre, formar part de la banda de les màscares de Dalí estarà a l’abast dels que s’acostin al centre comercial La Maquinista i s’animin a participar en l’‘escape room’ basat en ‘La casa de papel’ que estarà disponible durant un mes.

“¿Aconseguiràs escapar amb els 2.400 milions d’euros? Per superar el repte hauràs de desxifrar les pistes, i el més important: ¡aconseguir sortir abans que s’acabi el temps! ¿T’atreveixes a intentar-ho?”, proposen al web d’aquest joc, estrenat per Atresmedia l’octubre del 2018al Wizink Center de Madrid –curiosament, al darrere de la Fàbrica de la Moneda que se suposa que atraquen en la ficció– i pel qual ja han passat 80.000 persones.

‘Chernobyl’, un gran èxit de HBO que ja té el seu ‘escape room’.

Disponible per a grups de fins a 90 jugadors, més que un ‘escape room’ a l’ús, es tracta d’una experiència immersiva que simula el cèlebre atracament. “A un fan de ‘La casa de papel’ li agrada posar-se la granota vermella i ficar-se a la pell dels segrestadors i els ostatges. La presència d’actors i de part del decorat original fa que se sentin en la sèrie”, explica Nicolás Gruber, director de l’àrea de nous negocis d’Atresmedia. Per a les cadenes, aquestes fórmules d’entreteniment són un recurs immillorable per promocionar els seus productes. “Són extensions de marca dels nostres continguts”, afina Gruber.

Per als locals d’‘escape room’, comptar amb la bolla d’una ficció televisiva en el títol és sinònim de llargues cues en taquilla. “Tenim diversos jocs a disposició del públic, però el que millor funciona és el de ‘Prision Break’ perquè atrau molts fans de la sèrie”, reconeix Rosa Guirado, de Questory. Per als seguidors, jugar a desxifrar enigmes relacionats amb els seus títols favorits contra el rellotge –la partida mitjana sol durar una hora– és una manera de donar curs a les seves devocions serièfiles a canvi d’entre 20 i 30 euros, que és el que sol costar l’experiència.

També es pot jugar a combatre els ‘Narcos’.

La fórmula funciona, jutjant per la varietat de títols que s’ofereixen, que no para de créixer. Aquest estiu, els seguidorsd’‘Instinto’han pogut jugar a ser èmuls de l’eròtic Mario Casas de la producció de Movistar+ en l’‘escape room’ que la cadena va instal·lar a la seu de Telefónica a la Gran Via madrilenya. Experiències similars brinden a Valladolid els fans de ‘Stranger Things’ i a València als addictes a ‘Los Simpson’. Fins i tot hi ha previst per a la tardor una ‘escape room’ a Mataró protagonitzada pels personatges de ‘El equipo A’.Al final, l’atractiu és el mateix en tots els casos: fer que l’espectador continuï disfrutant de la seva sèrie favorita a aquest costat de la pantalla.

Aquests són alguns dels ‘escape rooms’:

‘Joc de trons’

Sala: Centre Comercial Vilamarina. Viladecans.

Va finalitzar el 28 de juliol. Al setembre torna a Gandia i Màlaga. Després viatjarà a València, Almeria i Madrid.

https://juegodetronoselreto.com/

‘La casa de papel’

Sala: Centre Comercial La Maquinista. Barcelona

Comença el 16 d’octubre. El joc consisteix a aconseguir escapar amb el botí. Admeten grups de fins a 90 jugadors.

https://lacasadepapelescaperoom.com/barcelona/

‘Prision Break’

Sala: Questory. Barcelona.

Tancat a l’agost. Torna al setembre amb nous decorats inspirats en la tercera temporada.

https://questory.es/prison-break/

‘Narcos’

Sala: Unreal Room Escape. L’Hospitalet

Els jugadors han de veure-se-les amb els sicaris del càrtel de Salazar, que els han robat una partida de droga.

https://unrealroomescape.es/hospitalet/#juegos

Chernobyl

Sala: Tacticgame. Barcelona

El repte consisteix a salvar al planeta de la radiació alliberada en l’explosió de la central nuclear.

https://tacticgame.es/quest/chernobil/

‘Sherlock Holmes’

Sala: Fitis Escape. Viella. Lleida

El famós detectiu ha sigut assassinat. Els jugadors tenen una hora de rellotge per desxifrar el crim.

https://fitisescaperoom.com/

‘Star Trek’

Sala: Estelartrek. Sabadell

La missió: interactuar amb la computadora Noro per aconseguir tornar a la Terra en menys de 60 minuts.

http://estelartrek.com/

Instinto’

Sala: Telefónica. Madrid

Els participants han d’ajudar el protagonista (Mario Casas) a alliberar-se dels laberints de la seva ment. Va finalitzar al juliol.

https://www.instintoescaperoom.com/

‘Stranger Things’

Sala: Stangerscapevalladolid. Valladolid

Joc d’escapar-se inspirat en la sèrie de Netflix i enfocat a tota la família.

https://strangerescapevalladolid.wordpress.com/

‘Los Simpson’

Sala: Master Exit. València

Notícies relacionades

Homer s’ha transformat en un ésser diferent. Cal esbrinar què li ha passat perquè hagi canviat les llaunes de cervesa pels llibres.

http://masterexit.es/simpsons