ENTREVISTA

Xantal Llavina: "Les tecnologies ajuden a donar visibilitat a les dones"

La periodista dirigeix i presenta a TV-3 el programa 'Revolució 4.0', que igual com el de Catalunya Ràdio, se centra en l'emprenedoria i la innovació digital

ialvarez48358150 gente xantal llavina190612172203

ialvarez48358150 gente xantal llavina190612172203

4
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xantal Llavina (Barcelona, 1975) va estudiar Periodisme i Empresarials, coneixements que li han servit per dirigir la seva carrera pel poc explorat món del periodisme especialitzat en emprenedoria i innovació digital. En parlava a ‘Directe 4.0’, a Ràdio 4, i, després, a ‘Revolució 4.0’, a Catalunya Ràdio, programa que ara s’ha portat la tele. A TV-3 (dimarts, 23.10).

El salt a la tele ha implicat una transformació de ‘Revolució 4.0’ ...

L’esperit i l’ànima són els mateixos, però a la tele hem fet un debat, una àgora, amb personatges coneguts com Santiago Niño Becerra, Joel Joan, Vanessa Lorenzo i els germans Torres. Hem intentat que sigui una plaça de reflexió, de divulgació i d’entreteniment. Perquè també hi ha moments divertits.

La gent té molts prejudicis davant les noves tecnologies. Por, fins i tot...

La tecnologia canviarà moltes coses, és cert. Però s’ha de tenir por. I per a això hi ha el diccionari de Juanjo Fernández, que explica les paraules clau.

Aquestes paraules tan complicades...

Jo sempre he pensat en la meva sogra i la meva mare. Perquè quan m’escoltaven a la ràdio deien: “Això no ho entenc, ¿què és el ‘bitcoin’? ¿Què vol dir ‘blokchain’? I per això unes vinyetes molt divertides ho expliquen. No s’ha de tenir por, al contrari.   

En el programa dedicat a la paritat, en el qual intervé Vanesa Lorenzo (a la foto, a la dreta de Xantal Llavina.  / ) / TVC

Al setembre hi haurà cinc programes més...

Sí, i molts són molt divertits, perquè parlem d’‘influencers’, de turisme, energia, lleure... 

Vostè ara és més dona de ràdio que de tele....

Jo he estat molts anys a la ràdio. L’últim que he fet han sigut tres temporades de ‘Revolució 4’, a Catalunya Ràdio, que continua, i també vaig ser tres anys a Ràdio 4 amb ‘Directe 4.0’ i al Punt Avui, amb ‘Autèntics. Cat’, que va guanyar un Zapping.  Sí que és cert que des que soc mare, ara fa quatre anys, he fet més ràdio que tele. I no sé per què. Ara he tornat a la tele després de 10 anys, tot i que des del 2005 sempre he col·laborat amb TV-3. Però sí que és la primera vegada que soc directora i presentadora d’un programa de tele.

¿I com ha anat aquest salt?

Estic acostumada a dirigir, perquè ja ho faig a la ràdio. I sento molt respecte. Jo em considero una periodista emprenedora. A part de Periodisme, vaig estudiar Empresarials i he treballat en molts llocs, una cosa que et dona diferents perspectives i aprens. Ara, amb un equip molt important d’El Terrat, que són Agustí Esteve, Àlex Marquina i Jordi Pi, els pares  de ‘Revolució 4’, creo els programes que vull fer i he trobat un nínxol de mercat del qual no parlava ningú.

¿D’on va venir aquesta especialització?

És que jo ja  pensava en això com a periodista fa anys a la secció ‘Talent digital’, d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, i al Punt Avui. Sempre he sigut fan d’internet i del món d’emprenedors i innovació i vaig pensar: en aquest país es parla molt de política i de futbol, però no d’emprenedoria. I això que aquest país té més de 600.000 empreses, 1.200 ‘start-ups’ en el món TIC en les quals treballen 110.000 persones. I per això hem volgut traslladar a la tele el debat social i tecnològic sobre transformació digital en diferents sectors. Espero que sigui inspirador i que la gent aprengui.

Ha aconseguit una credibilitat que ha sigut premiada.

‘Revolució 4.0’ té tres premis, una cosa que en només dos anys és una passada: el premi TIC a la Comunicació i a l’Evolució 2017 i 2019 i la Generalitat m’ha donat el premi TIC a la Dona Divulgadora 2018 . Som poques dones en aquest sector i que et reconeguin la feina...

Xantal Llavina, amb l’equip de 'Directe 4.0', de Ràdio 4. / RNE

Es veu que el disfruta...

Sí, m’apassiona aquest món... Els premis t’ajuden a arribar a la tele, però l’important és que t’agradi el que fas. Jo estic contenta com a emprenedora i com a periodista, perquè divulgant aquests temes fas una funció social.

S’ha fet un lloc en aquest món malgrat ser rossa, mona i no portar ulleres, com li va dir algú.

És veritat. M’ha passat bastant que la gent em valora per la imatge. Per això hi ha un capítol dedicat a la paritat. Perquè la paritat i les tecnologies han ajudat a donar visibilitat a les dones. Des de les xarxes socials hem conegut dones talentoses i s’han denunciat assetjaments sexuals, que abans quedaven silenciats. Ajuda que  les dones apareguin més en els mitjans de comunicació....

Això està molt bé...

Tot i que directores i presentadores a la tele no n’hi ha tantes, i segur que hi ha molt de talent. 

Vostè ha presentat la tertúlia de Barça TV. Danae Boronat ja narra partits de Primera...

Aquestes notícies les valoro molt positivament. Jo, que tinc una filla de 4 anys i em considero molt feminista, crec que les dones també ens hem de reivindicar a la feina.  Això és important i revolucionari i per això li hem dedicat un programa.

El de Vanessa Lorenzo.

Sí. Que és una empresària i 'influencer’ potent i en aquest programa explicava que està farta que diguin que és la dona de Carles Puyol. S’hauria de començar a canviar alguns termes de vocabulari.

Notícies relacionades

¿I a vostè la molesta que li preguntin per Quim Masferrer?

A mi també em passa. De vegades soc la dona de Quim Masferrer. I no. Jo soc Xantal Llavina. No em molesta, però no sé si passaria al revés. Però com que estic encantada amb ell, és la meva parella, és el pare de la meva filla, l’home de la meva vida... no tinc problema en parlar d’ell.        

Temes:

TV-3