VELLA REIVINDICACIÓ

Les teles autonòmiques volen entrar a Eurovisió

TVE és l'única TV espanyola que pertany a la Unió Europea de Radiodifiusió (UER) des de la seva creació el 1950

uer

uer

1
Es llegeix en minuts

La Federació d’Organismes de Ràdio i Televisió Autonòmics (FORTA), formada per 12 empreses audiovisuals públiques, ha donat el vistiplau a sol·licitar i iniciar el procés d’incorporació a la Unió Europea de Radiodifusió (UER) com a soci de ple dret. Així ho ha donat a conèixer l’entitat, que ha commemorat aquest dijous, 13 de juny, el seu 30è aniversari a Chillida Leku (Hernani), en el transcurs de la celebració de la seva Junta General.

La Unió Europea de Radiodifusió (UER), organització internacional de radiodifusores de servei públic amb seu a Ginebra, va néixer el 1950 per reunir les televisions i ràdios que aleshores emetien (la majoria, estatals), per a així intercanviar programes, reportatges, notícies, coordinar coproduccions i drets d’emissió... i, és clar, organitzar elFestival d’Eurovisió, que va néixer el 1956.

L’única televisió espanyola d’aquest selecte club és TVE, que és de les cinc fundadores de l’organització (conegudes com les ‘Big Five’‘Big Five’) i que sempre ha anat molt amb compte a l’hora de vetar l’entrada de qualsevol altra cadena rival del seu propi àmbit d’emissió, pública o privada. ¿Què passaria si TVE, a més d’haver de compartir totes la notícies ara en exclusiva amb una altra tele espanyola també hagués de formar equip a Eurovisió? Doncs davant aquest espinós tema es podria trobar la tele estatal, si tira endavant la proposta de les televisions autonòmiques.

La intenció de la FORTA d’entrar en la UER, que actualment té 71 radiodifusors de 56 països (que van més enllà de les fronteres de la UE, amb Rússia, Turquia, Israel...), no és nova. Ja des de la seva creació, les teles autonòmiques, amb TV-3 (el mateix Parlament ho va plantejar el 2018 ) i ETB al capdavant, han demanat entrar en la UER. "Però RTVE, com a soci de referència i representant d’Espanya, s’ha negat reiteradament", ha explicat Enrique Laucirica, directiu de la FORTA, en una entrevista publicada en la web eurovision-spain. 

Notícies relacionades

Existeix una 'finestra' per entrar, que està especificada en els estatuts i que en el seu moment, el 1981, va permetre l’entrada de la United Kingdom Independent Broadcasting (UKIB), associació d’una vintena de televisions independents del Regne Unit. Però l’autorització de RTVE és indispensable i, segons Laucirica, "no hi ha una voluntat política".

Es pot assenyalar que l’única televisió britànica que participa a Eurovisió és l’estatal BBC, però l’UKIB sí que ha concursat enl’Eurojunior Song Contest.   Eurojunior Song Contest.