ES JUGA DISSABTE

TVE-1 finalment emetrà la Copa del Rei

La Reial Federació Espanyola de Futbol ratifica que l'oferta de la televisió estatal és la millor

La productora Mediapro presentarà una reclamació al considerar que ha sigut un concurs irregular

zentauroepp48289288 grafand7356  sevilla  espa a   23 05 2019   preparativos par190524160419

zentauroepp48289288 grafand7356 sevilla espa a 23 05 2019 preparativos par190524160419 / Jose Manuel Vidal

3
Es llegeix en minuts
Manuel de Luna

A contrarellotge i en l’últim sospir, la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) ha confirmat aquest divendres, 24 de maig, passades les set de la tarda, que serà definitivament TVE-1 la cadena que emetrà la final de la Copa del Rei, que juguen aquest dissabte a Sevilla el Barça i el València (21.00 hores).

Després de ratificar el jutge aquest mateix divendres al matí que la RFEF havia de repetir el concurs per a l’adjudicació dels drets televisius de la final de la Copa (tal com va decidir dilluns passat), la Federació ha complert el requeriment, però només ha obert el sobre amb l’oferta de Mediapro, empresa que va ser exclosa prèviament d’aquest concurs. La productora catalana no està d’acord en la forma que s’ha realitzat aquesta repetició del concurs, ja que considera que s’havien d’haver obert tots els sobres de tots els licitadors de nou, per a així "tenir opció a una millora de les ofertes", expliquen des de Mediapro.

Per la seva banda, ha explicat en un nota que RTVE ha sigut l’elegida, "al ser l’operador que ha plantejat la proposta econòmica de més quantia". També al·ludeix en el seu comunicat que "es podrien presentar causes d’incompatibilitat per a l’emissió de l’esmentat partit per part de Mediapro, segons preveu el Reial Decret Llei 5/2015" (sobre la comercialització dels drets audiovisuals del futbol), tot i que sense especificar aquestes incompatibilitats.

"El sobre amb l’oferta de Mediapro ha sigut obert aquesta tarda [divendres, 24] a la seu de la RFEF, en presència del notari i de la representació legal de l’esmentada companyia", explica la Federació que també justifica que no s’hagi convocat a tots els que van presentar la seva licitació, com exigia Mediapro: "En aquests moments és impossible, per falta de temps, convocar els quatre operadors per procedir a una nova ronda d’ofertes".

Així, al considerar que no s’ha complert amb el requeriment del jutge, Mediapro ha confirmat EL PERIÓDICO que presentaran una reclamació el pròxim dilluns, i estudien demanar una indemnització pels danys i perjudicis de la resolució d’aquest concurs, que consideren injust. Mediapro tenia tota la seva infraestructura audiovisual preparada per desplaçar-se a Sevilla.  

Al marge de les futures querelles que s’estan plantejant, el que sembla clar és que aquest dissabte oferirà la final la primera cadena de TVE-1, que ja havia començat a emetre espots promocionals del partit i té les seves unitats mòbils als voltants de l’estadi Benito Villamarín, on se celebrarà el Barça-València.

Mesures cautelars

Després de la concessió dels drets d’emissió a TVE, Mediapro va demanar mesures cautelars per haver sigut exclosa del concurs, i el Jutjat Mercantil nº 12 de Madrid va dictar dilluns l’auto de suspensió el passat dilluns, 20 de maig. L’exclusió de Mediapro del concurs es va justificar en la federació per motius ètics: els presumptes suborns a directius de la FIFA d’empreses filials de la productora.

El mes de juliol passat, l’empresa Imagina US, del Grup Mediapro, es va declarar culpable de la participació de dos dels seus executius en un esquema de suborns a les federacions de futbol del Carib i Amèrica Central pels drets de partits de classificació als ‏Mundials del 2018 i 2022, per la qual cosa va pagar 24 milions de dòlars. Mediapro va explicar que era aliena a aquests suborns, dels quals es va assabentar a través de la investigació de la fiscalia del Departament de Justícia dels EUA, i va assenyalar que  els empleats implicats "van ser cessats i apartats de la gestió del Grup Imagina i de totes les seves filials al desembre del 2015".

Notícies relacionades

El jutge va considerar que aquest judici als EUA -ja tancat- no és una raó suficient per excloure Mediapro del concurs i va ordenar "remuntar les actuacions al moment anterior a l’exclusió de l’oferta realitzada per Mediapro per a la final de Copa del Rei".  És a dir, tornar a començar el concurs d’adjudicació.

I el resultat d’aquest nou concurs, celebrat aquest divendres, ha tornat a ser favorable a TVE, tot i que Mediapro ja anuncia que el conflicte amb la RFEF no s’ha acabat.