ELS 10 PRIMERS CLASSIFICATS PER A DISSABTE

Austràlia s'eleva en la primera semifinal d'Eurovisió el 2019

Grècia, Bielorússia, Sèrbia, Xipre, Estònia, la República Txeca, Islàndia, San Marino i Eslovènia acompanyen al país oceànic com a classificats per a la gran final d'aquest dissabte

zentauroepp48153844 front l to r  israeli television host assi azar  israeli tel190514234614

zentauroepp48153844 front l to r israeli television host assi azar israeli tel190514234614 / JACK GUEZ

3
Es llegeix en minuts
Carles Savall

Grècia, Bielorússia, Sèrbia, Xipre, Estònia, la República Txeca, Austràlia, Islàndia, San Marino i Eslovènia s’han classificat aquesta nit per a la gran final del Festival d’Eurovisió, que se celebrarà aquest dissabte al Pavelló 2 de l’Expo Tel-Aviv. Tots han superat la primera semifinal del certamen, que s’ha decidit amb el vot combinat dels telespectadors i dels jurats professionals dels països participants.

No hi ha hagut sorpreses. Austràlia, una de les favorites de la nit, ha destacat amb una espectacular posada en escena: la seva intèrpret, Kate Miller-Heidke, i les seves dues ballarines, suspeses d’una llarga perxa elàstica que es balancejava a un costat i l’altre de l’escenari, amb imatges del firmament a la seva esquena i del planeta Terra als seus peus. Amb ajuda dels realitzadors de la televisió organitzadora de l’esdeveniment, la KAN israeliana, han aconseguit transmetre la sensació que l’artista cantava a l’espai.

Islàndia també ha aconseguit un bitllet per a la final amb una proposta punk del grup Hatari: màscares, imatges de cadenes, vestits de làtex, ambientació de foc i fum han posat la salsa a un tema cent per cent nihilista que pronostica la destrucció d’Europa.

Eltrio txec Lake Malawitambé lluitaran per la victòria. Han passat a la final amb un tema dedicat a un amor de l’adolescència i una realització original, en què hem pogut veure un enquadrament individualitzat de cada un dels integrants del grup moure’s lliurement per tota la pantalla durantla tornada: ara a dalt, ara a baix, ara a la dreta, ara a l’esquerra...

També veuremXipre aquest dissabte. Tamta ha defensat un tema pop acompanyada de quatre ballarins. Amb ella estarà també la seva veïna grega Katerine Duska amb ‘Better love’ i una posada en escena que és tota una al·legoria de la primavera. Ha destacat especialment per la seva veu entretallada.

La de la sèrbia Nevena Bozovic ha sigut l’única balada que s’ha classificat aquesta nit. Intensa i elegant, ha actuat sobre un escenari de gel i envoltada de fum.

Els seus veïns d’Eslovènia, Zala Kralj i Gasper Santl, han passat posant veu a un tema amb base chill out. No han passat desapercebuts per la seva original posada en escena: ell tocant la guitarra elèctrica i el teclat i ella, davant seu, mirant-lo constantment.

Una joveníssima participant

La bielorussa Zena, de 16 anys, també lluitarà per la victòria dissabte i ho farà amb un tema disco en què es permet ballar sense parar i mantenir a ratlla la veu.

Serhat, el representant de San Marino, ha defensat “Say na, na, na”, un tema i una posada en escena amb regust d’anys 70. L’artista, que és turc, també ha destacat per la seva veu, greu com cap més a l’escenari de l’Expo Tel-Aviv.

Finalment, Victor Crone, d’Estònia, també ha aconseguit bitllet per a la final amb un mig temps titulat ‘Storm’. Una aposta arriscada, ja que ha sortit absolutament sol a l’escenari i al final ha sabut omplir-lo amb el seu ritme.

En igualtat de condicions

L’anunci dels guanyadors s’ha fet sense revelar les puntuacions de cada país. Eurovisió vol que dissabte tots els participant parteixin en igualtat de condicions; per això oculta el guanyador d’aquest dimarts perquè no se li pengi l’etiqueta de favorit per sobre de la resta. Faran el mateix després de la semifinal d’aquest dijous.

A la gala d’aquest dimarts també hem pogut veure uns segons de l’actuació de Miki, que ja està classificat d’ofici per a la final juntament amb el Regne Unit, Itàlia, França i Alemanya, per ser els cinc països que més contribueixen econòmicament al Festival, i Israel, que és l’organitzador de l’esdeveniment.

Notícies relacionades

Els amfitrions volen homenatjar tots els artistes que li han donat la victòria a Eurovisió en quatre ocasions. Aquest dimarts ha sigut el torn de Netta Barzilai, vencedora l’any passat a Lisboa, i de Dana International, que va guanyar el 1998. Les hem vist actuar a les dues: la primera, obrint la semifinal amb una versió techno del tema ‘Toy’ amb què es va imposar el 2018. I Dana, interpretant una versió del tema ‘Just the way you are’, de Bruno Mars.

Dijous que ve es coneixeran els últims 10 finalistes d’Eurovisió. En aquesta segona semifinal no podran votar els telespectadors espanyols, però sí que la podran veure a través de La 2, a partir de les 21.00 hores. Allà hi ha els grans favorits d’aquest any: Holanda, Rússia, Suïssa, Malta, Suècia i l’Azerbaidjan.