INFORME ALS EUA

El nombre de suïcidis d'adolescents va augmentar amb 'Por 13 razones'

El nombre de morts va augmentar gairebé un 30% el 2017, després de l'estrena de la controvertida sèrie de la plataforma Netflix

2
Es llegeix en minuts

Els suïcidis entre joves nord-americans van augmentar gairebé un terç el mes posterior a l’estrena el 2017 de ‘Por 13 razones’. En aquesta popular i controvertida sèrie de televisió de Netflix apareixia una adolescent tallant-se les venes.

Segons un estudi aparegut dilluns passat, 28 d’abril, i avalat pelsInstituts Nacionals de la Salut (NIH) dels EUA, després de l’emissió a la coneguda plataforma per 'streaming' de la primera temporada de la sèrie (abril del 2017) es va constatar un augment del 28,9% en les taxes de suïcidi entre els joves nord-americans. 

També assenyala aquest informe que les taxes de suïcidi entre els joves de 10 a 17 anys van ser més altes en els mesos posteriors a l’estrena, amb 195 morts per suïcidi més entre l’abril i el desembre del 2017, en comparació amb les previsions basades en dades anteriors.

Els responsables d’aquest estudi han matisat que el treball té diverses lectures, ja que no podien establir un "vincle causal" directe entre ‘Por 13 razones’ i l’augment en les taxes de suïcidi.

Basada en el llibre homònim (que també va provocar controvèrsia), la sèrie narra la història d’una adolescent que, abans de morir, deixa 13 cintes de casset en què descriu les raons del seu suïcidi. En l’episodi final de la primera temporada apareix tallant-se les venes en una banyera.

L’escena va provocar una allau de crítiques de pares i els professionals de la salut, la qual cosa va portar Netflix a incorporar missatges  d’advertència en la sèrie, en què avisava del contingut i aconsellava qui se sentís incòmode per la història contactar amb grups de suport.

Malgrat la polèmica, l’èxit de la sèrie va portar Netflix a produir una segona temporada (ja al marge del llibre original), que es va estrenar el maig del 2018, i ja ha contractat una tercera entrega, que encara no té data d’emissió.

Notícies relacionades

Tot i que Netflix encara no ha donat la seva opinió sobre aquest estudi, el seu president executiu, Reed Hastings, ja va justificar la renovació de la tercera temporada en una junta d’accionistes, el juny del 2018. “‘Por 13 razones’ ha sigut un gran èxit. És un sèrie atractiva. És discutida, sí, però ningú està obligat a veure-la”, va dir Hastings.

Els autors de l’estudi, professionals de diverses universitats, hospitals i de l’Institut Nacional de Salut Mental dels EUA, han explicat que les seves troballes "haurien de servir com un recordatori per tenir en compte els possiblesimpactes no desitjats de la descripció del suïcidi, i l’important paper que la indústria de l’entreteniment i els mitjans de comunicació, que han de ser responsables amb aquest problema".

Temes:

Suïcidi Netflix