Sèrie feminista

'Les de l'hoquei' entren en joc a TV-3

La cadena catalana estrena dilluns una ficció cridada a ser l'hereva de 'Merlí' i que posa el focus en l'esport femení

hoquei / periodico

3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els últims anys, TV-3 s’ha sabut guanyar el públic adolescent amb sèries que s’han convertit en autèntics fenòmens com ‘Polseres vermelles’ i ‘Merlí’,una cosa que pretén repetir ara amb ‘Les de l’hoquei’, que la cadena estrena aquest dilluns, 29 d’abril,  a les 21.55 hores. Amb unes actrius joves pràcticament desconegudes com a protagonistes acompanyades per intèrprets amb una trajectòria més àmplia com Nora Navas i Marc Clotet, aquesta nova ficció aposta per llançar un clar missatge feminista en un àmbit, el de l’esport, en què sempre se li dona més pes al sector masculí.

La trama se centra en sis jugadores d’un equip d’hoquei sobre patins, el Minerva, que lluiten per la supervivència de la secció femenina del club, amenaçada pel mateix president de l’entitat (Josep Linuesa). Les noies, interpretades per Dèlia Brufau, Júlia Gibert, Natàlia Barrientos, Yasmina Drissi, Asia Ortega i Mireia Oriol, se les hauran d’enginyar per poder continuar jugant juntes, una cosa que per elles és vital.

Imatge promocional de la nova sèrie ‘Les de l’hoquei’. / (TVC)

Per això comptaran amb el recolzament d’una de les seves millors amigues (Clàudia Riera); la seva nova entrenadora (Iria del Río), una exjugadora del Minerva que ha triomfat a l’estranger però que torna a casa després d’una lesió, i fins i tot la preparadora de la secció masculina (Nora Navas).  

“És una sèrie femenina i feminista que reivindica l’esport de dones, que ja tocava, i l’hoquei, en què Catalunya és una potència mundial tot i que no se sàpiga prou”, destaca Raimon Masllorens, productor executiu de Brutal Media (‘El foraster’).

Treball de final de carrera

La mirada femenina de ‘Les de l’hoquei’, que també queda reflectida a les contundents lletres de la seva banda sonora, ve marcada per les seves creadores, quatre estudiants de Comunicació Audiovisual de la UPF (Ona Anglada, Laura Azemar, Natàlia Boadas i Marta Vivet), que van presentar la sèrie com a treball de final de grau i que va despertar l’interès de TV-3 i Brutal Mitjana al Pitching Audiovisual del 2016, una trobada que posa en contacte la universitat amb la indústria.

Les protagonistes de ‘Les de l’hoquei’, en una escena de la sèrie. / (TVC)

“Hem volgut trobar una mirada que no és habitual sobre les dones”, afirma Marta Grau, coordinadora dels guions escrits per les creadores amb la col·laboració de Núria Parera, que també ressalta que la sèrie reflecteixi els valors de l’esport i el que suposa per a un adolescent “deixar el mòbil i fer pinya”. Sense oblidar, a més, donar un paper rellevant als homes, “però oferint una mirada femenina de les seves vides”.

Lesbianes

El sexe a l’adolescència, el col·lectiu LGTBI (dues de les protagonistes són lesbianes) i els conflictes familiars són altres aspectes que tenen cabuda en aquesta ficció, que ha comptat amb l’assessorament d’Arnau Casanovas, del Club Patí Manlleu, que va entrenar les noies durant dos mesos dues hores diàries per dominar la tècnica de l’hoquei. No obstant, en algunes escenes van haver de comptar amb dobles.

Notícies relacionades

En el repartiment de la sèrie, que es podrà veure a nivell mundial a través de Netflix, també hi figuren Nil Cardoner, Guim Puig, Guillermo Lasheras, Jan Mediavilla i Pablo Hernández, que donen vida a l’equip masculí del Minerva; Marc Clotet, com l’extrenador de les protagonistes; Aida Oset, com la seva parella; i Juli Fàbregas, Àgata Roca, Mireia Aixalà, Xúlio Abonjo, Hamid Krim i Àngels Bassas, com els pares de les noies.

A banda de l’emissió regular dels dilluns, TV-3 ha apostat per una experiència transmedia per a ‘Les de l’hoquei’: els fans podran seguir les converses de les jugadores del Minerva als seus perfils d’Instagram (que apareixeran sobreimpressionats als 13 capítols de la ficció) i unir-se al grup de Telegram de les noies. Una bona forma perquè les dones del Minerva no només donin joc a la pista, sinó també a les xarxes socials.

Temes:

Sèries TV-3