DESPRÉS DE LA QUEIXA DE Cs

TV-3 acata el veto a les expressions "presos polítics" i "exili"

Els tertulians sí que utilitzaran les expressions prohibides per la Junta Electoral, segons el director de la cadena pública

zentauroepp45522621 sa l gordillo  esquerra   vicent sanchis  centre   i n ria l181019182220

zentauroepp45522621 sa l gordillo esquerra vicent sanchis centre i n ria l181019182220 / Mariona Puig

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

TV-3 acatarà la prohibició de la Junta Electoral Provincial de Barcelona de no utilitzar els termes "presos polítics", "exili" i "judici a la repressió" en al·lusió als líders independentistes. Però només ho faran els seus treballadors, no els polítics o tertulians convidats als diferents programes de la tele autonòmica.

Així ho va expressar aquest divendres Vicent Sanchis, director de TV-3, en una entrevista a RAC-1. El directiu va dir que "accepta" i "obeirà" l’ordre. "Això no vol dir assumir que és justa. Perquè no ho és –va puntualitzar–. Ara l’únic que pots fer és obeir. Si no, hauríem d’atendre les conseqüències penals".

Per ell, la decisió de la Junta Electoral provincial apunta que "només es tolera una manera d’informar" i la seva impressió és que es tracta d’"un partit d’un contra dos, en què l’àrbitre forma part de l’equip contrari".

Criteri professional 

Sanchis va recordar que "presos polítics" no s’utilitza per norma, sinó que "quedava condicionada al criteri professional de cada un". En canvi, sí que hi havia consens respecte a "exili", perquè "tota la premsa estrangera parla de gent en l’exili".

El responsable de TV-3 es va queixar una vegada més de la "visió que projecta Cs" sobre TV-3, que ha qualificat de "totalment estigmatitzadora" i fet "des de la manipulació política o des del mateix odi". "El partit que diu que aquí hi ha una fàbrica d’odi el que fa és segregar més odi sobre aquests mitjans". 

Per la seva banda, el Consell Professional de Televisió de Catalunya va publicar un comunicat en el qual qualifica la resolució de la Junta Electoral de "censura incompatible amb el respecte a la llibertat d’expressió i a la llibertat de premsa". Els jutges, afirmen, "ordenen reescriure el que passa quan no els agrada el que passa".

Notícies relacionades

El Consell recorda que la paraula "exili" o "exiliat" és present en el relat informatiu de TV-3 atenent el significat que recullen els diccionaris de l’Institut d’Estudis Catalans, de l’Enciclopèdia Catalana i de la RAE.

"Menyspreu inadmissible"

Els comitès d’empresa de TV-3 i Catalunya Ràdio també van voler fer pública la seva enèrgica protesta davant la decisió decretada per la JEC, que no van dubtar a considerar com una "ingerència" i que, a més, representa "un menyspreu inadmissible en la feina dels professionals de la comunicació de la CCMA".