AQUEST MES DE MARÇ

TCM celebra els 50 anys de Javier Bardem

El canal de pagament especialitzat en cine emetrà quatre pel·lícules del prestigiós actor espanyol

zentauroepp47182232 cincuenta a os con bardem190301182258

zentauroepp47182232 cincuenta a os con bardem190301182258

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El canal de pagament TCM, especialitzat en cine, celebra el 50è aniversari de l’actor espanyol Javier Bardem (Gran Canària, 1 de març de 1969) amb l’emissió d’una entrevista en exclusiva i quatre de les pel·lícules més representatives de l’intèrpret. La cadena ha configurat la seva graella televisiva per a aquest mes de març de manera que cada dissabte s’emeti almenys un espai dedicat a Bardem. Així, el dia del seu aniversari es va emetre ‘Mar adentro’ (2004), mentre que ‘Días contados’ (1994)‘Los lunes al sol’ (2002) i ‘Antes que anochezca’ (2001) s’emetran els pròxims dissabtes 2, 9 i 16, en horari de ‘prime time’. 

Bardem és fill i net de còmics i nebot del director de cine Juan Antonio Bardem. Els seus inicis al món de la interpretació estan units a la seva mare, Pilar Bardem, la qual va actuar al costat del seu fill per primera vegada en la sèrie ‘El pícaro’ (1974) i posteriorment a les pel·lícules ‘El poderoso influjo de la luna’ (1980) i ‘Las edades de Lulú’ (1990).

El film que el va catapultar a la fama va ser ‘Jamón, jamón’ (1992), que va protagonitzar al costat de la seva futura dona, l’actriu espanyola Penélope Cruz. Des d’aleshores, ha treballat en projectes de renom i al costat de directors de prestigi internacional, com ho són els germans Coen (‘No es país para viejos’) i Woody Allen (‘Vicky Cristina Barcelona’). L’actor ha sigut guardonat amb un Oscar, un Globus d’Or, un BAFTA, cinc Goyas, un premi al millor actor del Festival de Cannes i dues Copes Volpi de la mostra de Venècia

Javier Bardem a ‘Mar adentro’ / TCM

A l’entrevista per al canal, Bardem parla sobre els seus referents i actors favorits, entre els quals es troben Robert de Niro, Christopher Walken, Meryl Streep, Dennis Hooper, James Dean, Daniel Day Lewis i Al Pacino, a qui té especial estima. També ho fa sobre alguns directors, com Alejandro Amenábar o Ashgar Farhadi.

L’actor confessa anècdotes com el crit que se li va escapar al veure ‘Tauró’ (1975), de Steven Spielberg, per primera vegada en una sala de cine. Per a Bardem, veure una pel·lícula en companyia en una sala a les fosques suposa “una espècie de meditació” i assegura que continua anant als cines per disfrutar d’aquesta experiència.

Notícies relacionades

Respecte al seu mètode d’actuació, explica que se centra molt a determinar la “fisicalitat dels personatges”, ja que per a ell resoldre aquest aspecte suposa tenir la meitat de la feina feta. 

Missatge als Oscars  

Javier Bardem va ser l’encarregat, al costat de l’actriu Angela Basset, de presentar el premi a la millor pel·lícula estrangera a la gala dels Oscars celebrada el passat 24 de febrer. Hi va pronunciar un missatge amb referència a la que seria la pel·lícula guanyadora, ‘Roma’ (2018), del realitzador Alfonso Cuarón. Va dir que pel·lícules com aquesta demostren que “el cine inclou, no exclou” i que aquest és un missatge que “cal enviar a nivell mundial” i “no només en el cine”. Més d’un va interpretar això com una al·lusió crítica a les polítiques del president Donald Trump i el seu polèmic mur amb Mèxic.

Temes:

Javier Bardem