A 'SENSE FICCIÓ'

TV-3 estrena 'Petitet'

El documental, nominat als premis Gaudí, mostra com es va gestar un concert de rumba al Gran Teatre del Liceu

zentauroepp43339289 icult documental petitet foto silvia poch190114123720

zentauroepp43339289 icult documental petitet foto silvia poch190114123720

1
Es llegeix en minuts

El pare de Joan Ximénez, 'Petitet', Ramón El Huesos, va ser palmer del famós cantant de rumba catalana Peret. Abans de morir la seva mare, Petitet li va prometre que un dia portaria la rumba catalana al cim, i que aconseguiria situar-la en un dels escenaris més importants. Per poder complir la seva promesa, havia de reunir una vintena de músics gitanos (tan genials com indisciplinats) i aconseguir el miracle que suposa posar-se d’acord amb una orquestra simfònica. Aquesta és la història que narra 'Petitet', un entranyable documental del periodista Carles Bosch, i que, aquest dimarts, 15 de gener, estrena el programa de TV-3 'Sense ficció' (21.55 hores).  

El documental, que ha estat nominat alspremis Gaudí de cine, segueix el llarg periple que va permetre a Petitet complir la seva promesa: muntar una orquestra simfònica de rumba que va actuar al Gran Teatre del Liceu el 17 d’octubre del 2017.

Va ser un treball bastant complicat, ja que, per començar, Joan Ximénez pateix una malaltia poc freqüent, la miastènia greu, un rar trastorn debilitant (encara poc investigat), que Petitet pateix des del 2012 i que no li permet "fer segons quines coses", com ell mateix ha reconegut. Però, malgrat les dificultats, es va entossudir a complir la promesa que li va fer a la mare.

Notícies relacionades

I la promesa la va portar a terme amb la col·laboració dels 27 integrants de la Simfònica de Rumba del Raval, que aquella nit màgica al Liceu van interpretar clàssics com ‘Una lágrima’ i ‘El muerto vivo’, de Peret, i un popurri de Gato Pérez, basat en ‘Gitanitos i morenos’ i ‘Se fuerza la máquina’.

L’encarregat de plasmar aquesta promesa en imatges va ser Carles Bosch, cineasta i periodista que va ser nominat als Oscars pel documental 'Balseros’ (2003)i que va ser guardonat amb els premis Goya i Gaudí pel documental 'Bicicleta, cullera, poma(2010), producció en què relata la lluita contra la malaltiad’Alzhéimer  de Pasqual Maragall, expresident de la Generalitat.