EN SEU PARLAMENTÀRIA

El PP demana que s'aclareixi la 'catalanització' de TVE-Sant Cugat

Els populars volen saber quant costarà el projecte i què taparan les desconnexions

zentauroepp46482487 barcelona  9 01 2018 rosa mar a mateo  administradora  nica 190111112902

zentauroepp46482487 barcelona 9 01 2018 rosa mar a mateo administradora nica 190111112902 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts

El PP vol que l’administradora única de RTVE, Rosa María Mateo, expliqui en seu parlamentària el pla que la corporació va anunciar dijous passat, 10 de gener, amb el qual planeja una "notable ampliació" de les hores d’emissió en català des del Centre de Producció de TVE a Sant Cugat.

"El PP vol conèixer entre altres detalls d’aquesta proposta, la dotació i quantia pressupostària concreta per dur-la a terme, l’impacte sobre la plantilla de Sant Cugat i els canals de TVE i horaris pels quals s’oferirà la nova programació", ha explicat el portaveu del PP en la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per al control parlamentari de RTVE, Ramón Moreno.

El diputat vol saber, també, quins programes de TVE deixaran de veure’s a Catalunya i si Mateo té previst de forma simultània algun pla per augmentar l’audiència del conjunt de la cadena pública en aquesta autonomia. "Prou falta fa", ha assenyalat Moreno.

Els populars han fet aquestes reclamacions a través d’una vintena de preguntes registrades al Congrés, dijous, pel portaveu del PP i que l’administradora única podrà contestar per escrit o en la seva pròxima compareixença davant la Comissió Mixta que controla la seva tasca i l’activitat de la corporació.

El diputat ha mostrat la seva preocupació perquè l’anunci realitzat per RTVE sobre la seva programació a Catalunya posi en perill "la cohesió territorial que legalment té encomanada". Segons el seu parer, és "alarmant", per exemple, que Mateo hagi anunciat amb aquest pla la seva voluntat de treballar únicament amb productores catalanes.

"Hauria, al contrari, de garantir que totes les productores, amb independència del seu origen geogràfic, puguin ser contractades per TVE atenent únicament a la qualitat, interès i viabilitat econòmica dels projectes audiovisuals", ha asseverat.

Notícies relacionades

En la iniciativa registrada, recollida per Europa Press, Moreno destaca la baixa audiència que a Catalunya aglutinen les cadenes estatals i, segons el seu parer, la solució per revertir aquesta situació no és "quadruplicar les hores" en català, sinó "fer una bona TVE i no espantar els espectadors que viuen a Catalunya també".

"Els catalans estic segur que el que desitgen és una televisió pública espanyola que ofereixi una informació rigorosa, objectiva i plural, i que serveixi com a nexe d’unió davant els que aposten per la ruptura i la diferència", ha conclòs.